Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дільничні інспектори міліції Одеської області підвищують рівень обізнаності про туберкульоз

12.12.2012

БФ «Інтелектуальна перспектива» та ГО «Молодіжний центр розвитку» в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яку реалізує і фінансує Благодійний Фонд «Розвиток України», 6-7 грудня 2012 провели в Одесі дводенний тренінг для 24 дільничних інспекторів міліції з районів та міст Одеської області.
 
Мета дводенного тренінгу – підвищити рівень обізнаності дільничних про туберкульоз та інших соціально-небезпечні хвороби (такі, як ВІЛ / СНІД), для ефективної участі у заходах, спрямованих на профілактику та необхідне лікування захворювань серед населення Одеської області.
 
Протягом багатьох років Україна бореться з туберкульозом. Проте останнім часом, нажаль, ця хвороба в нашій державі вже досягла масштабів епідемії. До того ж, за статистикою сьогодні туберкульоз є однією з найбільш частих причин смертності серед хворих на інфекційні захворювання. Саме тому для подолання даної проблеми дуже важливо сконцентрувати зусилля різних служб, в тому числі, правоохоронців.
 
Досвідчені експерти Олена Кульбах (лікар-епідеміолог, міжнародний тренер), і Олена Грибова (секретар Одеського обласної координаційної ради з питань ВІЛ / СНІДу, туберкульозу та наркоманії при Одеській облдержадміністрації) ініціювали діалог із соціальними, медичними службами і громадськими організаціями для посилення міжвідомчої взаємодії в районах, містах і селах області.
 
Під час тренінгу правоохоронці вивчили шляхи передачі туберкульозу, ВІЛ-інфекції, особливості профілактичної роботи з населенням області. Також були визначені найбільш уразливі групи населення, з якими необхідно проводити посилену роз'яснювальну роботу: люди, які повернулися з місць позбавлення волі, трудові мігранти, неблагополучні сім'ї, споживачі наркотиків тощо.
 
Особливу увагу було приділено унікальній ролі дільничних інспекторів міліції в ранньому виявленні та лікуванні туберкульозу, оскільки саме дільничні інспектори з усіх представників органів внутрішніх справ найчастіше спілкуються з населенням. Від того, наскільки якісно вони донесуть до громадян інформацію про цю хворобу, безпосередньо залежить успішність кожного конкретного випадку. Актуальною проблемою для Одеської області, як і для інших областей України, є переривання курсу лікування серед тих людей, які хворіють на туберкульоз. У таких ситуаціях лікарі за допомогою дільничних інспекторів міліції, голів сільських рад, депутатів можуть вплинути на відновлення курсу лікування і запобігання поширення туберкульозу, особливо, якщо мова йде про хіміорезистентні форми туберкульозу.
 
Також дільничні інспектори зможуть успішно взаємодіяти з 50 працівниками кримінально-виконавчої служби при Державній пенітенціарній службі України в Одеській області, які протягом останніх двох тижнів пройшли навчання на двох подібних тренінгах і вже працюють на благо здоров'я і безпеки людей у ​​різних куточках області.
 
Тільки спільні зусилля допоможуть подолати епідемію туберкульозу! Девіз програми «Туберкульоз виліковний!», але для одужання необхідно вчасно звернутися до лікаря. Такими інформаційними матеріалами дільничні вже озброєні на своїх робочих місцях.
 
«Для Одеської області дуже важлива участь усіх відомств та служб, і ми вдячні керівництву ГУ МВС України в Одеській області за розуміння і участь в таких тренінгах та заходах, спрямованих на протидію епідемії туберкульозу», – підкреслила Олена Грибова, секретар Одеського обласної координаційної ради з питань ВІЛ / СНІДу, туберкульозу та наркоманії при Одеській облдержадміністрації.