Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Державна підтримка студентів-переселенців: грошей немає

09.07.2016

Команда Донбас SOS направила Міністерству освіти й науки (МОН) запит про перебіг погодження проекту Постанови про державну підтримку студентів.

Нагадаємо, у травні 2015 року було прийнято Закон України № 425–VIII, яким передбачається державна підтримка для отримання професійно-технічної та вищої освіти студентам-переселенцям, учасникам бойових дій і їхнім дітям, а також дітям, чиї батьки постраждали в районі проведення АТО під час бойових дій або збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту. Ще влітку 2015 року Кабмін мав розробити і прийняти порядок і умови надання такої державної допомоги, але розробка й погодження документа триває вже рік.

Під час ініційованої зустрічі за участю студентів-переселенців у наприкінці травня цього року представники МОН повідомили, що проект Постанови вкотре надіслано на погодження міністерствам, і це питання на особистому контролі в Міністра освіти й науки.

Однак, Міністерство фінансів своїм липневим листом повідомило МОНу, що в держбюджеті грошей на програму підтримки студентів немає і, відповідно, проект Постанови не було погоджено.

А тим часом студенти, у яких утворилася «заборгованість» за гуртожитки через невиділення Кабміном коштів на виконання Закону, і далі стикаються з проблемами у вишах: від загроз виселення до відмови підписати обхідні листи для отримання дипломів.

Для тих студентів, кому раніше надавали пільги відповідно до Закону й тепер вимагають їх назад, є два шляхи для виходу із ситуації, що склалася:

І. Об’єднуватися в ініціативні групи у своїх вишах і вести переговори з керівництвом ВНЗ щодо списання «боргів».

ІІ. Опротестовувати вимоги ВНЗ у суді – для цього потрібно мати письмову заяву від керівництва вишу про те, що студент має повернути надану раніше пільгу.

ДЖЕРЕЛО