Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи стосується проблема поширення туберкульозу всіх верств населення?

28.03.2013

Проблемою профілактики туберкульозу в Донецькій області опікуються не тільки медичні служби але й соціальні, громадські організації.

Найбільш активну позицію займає Управління освіти й науки Донецької обласної державної адміністрації, яке ініціювало 19 березня 2013 року заняття  «Все про здоров’я» на базі Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти спільно з обласною клінічною протитуберкульозною лікарнею для понад 200 педагогів міст та районів Донецької області. Важливість своєчасного лікування, запобігання захворюванню на туберкульоз, збереження й укріплення здоров’я дітей окреслив спеціаліст обласної клінічної протитуберкульозної лікарні Забіров Марат Володимирович.Лікар акцентував увагу на підвищенні рівня захворюваності в регіоні та підкреслив, що вберегти майбутнє нації від цього лиха обов’язок не лише медиків, а й найближчого оточення дітей – школи та сім’ї. На занятті обговорено можливі профілактичні заходи в межах навчальних закладів для дітей, які фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" забезпечив друкованою інформацією (плакатами і наліпками з симптомами туберкульозу).
 
Не залишився осторонь і громадський сектор Донецької області: результатом спільних дій громадських організацій «Промінь», «Клуб Світанок» та Червоного Хреста за підтримки міської адміністрації в м. Єнакієве стало проведення 22 березня 2013 року інформаційно-профілактичної акції «Туберкульоз виліковний». Акцію було спрямовано на підвищення поінформованості населення, в т. ч. уразливих до інфекцій ВІЛ/ТБ груп, з питань профілактики, діагностики та лікування туберкульозу, здорового способу життя. Для проведення акції задіяні різні ресурси організацій: мобільна амбулаторія (автомобіль, оснащений обладнанням для проведення діагностики швидкими тестами на різні інфекції в польових умовах), тематична інформаційна продукція, продуктові набори, засоби контрацепції тощо. Більше 80 учасників акції  отримали комплекс безкоштовних послуг в польових умовах, а саме анонімно протестувались   швидкими тестами на ВІЛ, інфекції, що передаються статевим шляхом, пройшли анкетування на симптоми туберкульозу, отримали консультації медичних фахівців, разом із друкованою продукцією з симптомам туберкульозу отримали і засоби контрацепції, і продуктові набори.
 
Традиційно напередодні Дня боротьби із туберкульозом спільними зусиллями Міської ради медичних сестер, громадської організації «Зупинимо туберкульоз», Донецького міського центру здоров’я 21 березня 2013 р. для більше 300 медичних сестер м. Донецька проведено семінар «Аспекти боротьби з туберкульозом». Разом із розглядом питань щодо поточної епідемічної ситуації в регіоні, симптомів та груп ризику, інфекційного контролю, аспектів мінімізації ризику інфікування на робочому місці учасники мали можливість участі в конкурсі лікувальних закладів на кращий санітарний бюлетень з туберкульозу. Найкращі бюлетенями було визначено: 1 місце ­-­ ЦПМСД № 5 (Кіровський район); 2 місце - ЦПМСД №3 (Будьонівський район); 3 місце - ЦМЛ №3 (Калінінський р-н) і ЦПМСД №1 (Пролетарський район).