Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можуть отримати статус інваліда війни мирні жителі?

28.02.2016

За час проведення АТО в Україні дістали поранення тисячі мирних громадян. Багато з них у результаті поранень стали інвалідами. У свою чергу, держава вважає, що такі люди отримали інвалідність унаслідок загального захворювання. Що ж може бути причиною інвалідності відповідно до законодавства України? «Правий простір» опублікував коментар адвоката, експерта Української Гельсінської спілки з прав людини Юлії Науменко.

Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності передбачено такі причини інвалідності:

– загальне захворювання;

– інвалідність із дитинства;

– нещасний випадок на виробництві (трудове каліцтво або інше ушкодження здоров’я);

– професійне захворювання;

– поранення, контузії, каліцтва, захворювання (отримані під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних із перебуванням на фронті, пов’язані з участю в бойових діях, пов’язані з виконанням службових обов’язків, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, отримані в районах бойових дій у період Великої Вітчизняної війни);

– захворювання (отримані під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формувань; пов’язані з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи; отримані в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної пожежної охорони, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв’язку).

Статтею 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» також не передбачено статус інваліда війни для осіб, які дістали поранення в період проведення антитерористичної операції.

Отже, поки мирні громадяни, дістали поранення внаслідок проведення антитерористичної операції, згідно з чинним законодавством не можуть отримати статус інваліда війни.

У лютому 2015 року у зазначений Закон було внесено зміни, якими передбачено, що інвалідам війни є особи, котрі стали інвалідами внаслідок поранення, каліцтва, контузії або інших ушкоджень здоров’я, отриманих під час участі в масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року щодо євроінтеграції. Зазначені зміни до Закону було прийнято лише через рік після «Революції Гідності». Щодо постраждалих у зоні АТО зміни до законодавства не внесено досі, незважаючи на те, що з початку проведення бойових дій на сході України минуло майже два роки.

Для розв’язання питання щодо отримання мирними громадянами, які стали інвалідами в результаті проведення АТО, статусу інваліда війни необхідним є внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, віднесення до інвалідів війни осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, отриманих у районах бойових дій у період проведення антитерористичної операції.

ДЖЕРЕЛО