Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можна перетнути лінію розмежування без перепустки? Що робити, якщо термін дії перепустки закінчився?

17.02.2018

Правила перетину лінії розмежування врегульовані Тимчасовим порядком здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії розмежування в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 №222-ог (далі – Тимчасовий порядок).

Так, згідно з Тимчасовим порядком, в'їзд на неконтрольовану територію і виїзд з неї фізичних осіб здійснюється за умови пред'явлення двох документів:

1.будь-якого документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, службове посвідчення, посвідчення  водія, пенсійне посвідчення, посвідчення на постійне проживання або інший виданий державним органом України документ, який має такі обов'язкові реквізити, як прізвище, ім'я, по батькові, фотографію, підпис відповідальної посадової особи, печатку або штамп установи, яка видала документ, дату видавання);

2.дозволу фізичній особі (перепустки) – рішення відповідного підрозділу з питань режиму та економічної діяльності на територіях, прилеглих до смуги безпеки через лінію розмежування (Координаційний центр або Координаційна Група) про перетин фізичними особами лінії розмежування в межах чинних контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ), на підставі якого дані про особу вносяться до електронного Реєстру дозволів для переміщення осіб в зоні проведення АТО.

Як отримати перепустку?

Оформити перепустку можна двома способами:

1.Зареєструватися на веб-порталі Служби Безпеки України (urp.ssu.gov.ua) та самостійно заповнити заяву (анкету) у визначеному єдиному форматі, а саме: П.І.Б., рік народження, номер телефону (якщо є), ІПН (якщо є), дані документа, що посвідчує особу, адреса фактичного проживання, адреса реєстрації, мета переміщення і маршрут переміщення, вид перепустки: одноразова чи багаторазова. За бажання заявник може прикріпити файл з фотографією і копією документа, що посвідчує особу та місце реєстрації. Також у заявника є можливість внести дані про дитину до 16 років, яка прямуватиме разом з ним. Крім того, веб-портал СБУ надає заявнику можливість відстежувати хід і результати перевірки та факт видавання перепустки у розділі «Історія подавання заяв».

2.Подати заповнену заяву особисто або надіслати її поштою в Координаційний центр (КЦ), Координаційну групу (КГ), на контрольний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ) або на блокпост першого кордону. Заява повинна містити ті ж особисті дані, що і під час заповнення заяви на веб-порталі СБУ. Зі зразком заяви можна ознайомитися на веб-порталі СБУ (додатки № 5, 6 до Тимчасового порядку).

Перепустка може бути виданою за умови наявності у заявника однієї з наступних підстав:

  • проживання на тимчасово неконтрольованій (контрольованій) території особи, яка намагається виїхати на цю територію, або його близьких родичів або членів сім'ї, що підтверджується документами, виданими уповноваженими державними органами України;
  • розміщення на тимчасово неконтрольованій (контрольованій) території місця поховання близьких родичів або членів сім'ї, що підтверджується відповідними документами;
  • смерті близьких родичів або членів сім'ї на тимчасово неконтрольованій (контрольованій) території, що підтверджується відповідними документами;
  • наявності права власності на об'єкти нерухомості, які знаходяться на тимчасово неконтрольованій (контрольованій) території;
  • необхідності участі в забезпеченні національних інтересів України для мирного врегулювання конфлікту або з гуманітарних питань;
  • необхідності виконання дипломатичних і консульських функцій, зокрема в межах діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з МЗС);
  • необхідності виконання функцій в межах діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна (виключно за клопотанням або погодженням з МЗС);
  • здійснення поїздок на тимчасово неконтрольовану (контрольовану) територію (трудова діяльність, навчання, наукова діяльність, культурна або релігійна мета, оздоровлення, супровід дитини в загальноосвітні або дошкільні навчальні заклади тощо).

Термін розгляду заяви про видавання перепустки:

  • Загальний термін розгляду: у разі подавання заявки через веб-портал СБУ, а також через КЦ, КГ, блокпост першого кордону – упродовж 10 днів;
  • Терміновий розгляд: у разі подавання заявки через КПВВ або блокпост першого кордону за умови наявності відповідних документів, що підтверджують терміновість (документи про смерть або хвороби близьких осіб, документи, що підтверджують місце поховання близьких осіб тощо) за погодженням керівників КЦ і КГ – упродовж однієї доби.

Термін дії перепустки

Одноразова перепустка надається для однієї поїздки через лінію розмежування (включно з перетином лінії розмежування туди й назад) і діє до 20 діб.

Багаторазова перепустка дає право в'їзду на тимчасово неконтрольовану (контрольовану) територію та виїзду з неї необмежену кількість разів через будь-які наявні КПВВ. Водночас у Тимчасовому порядку встановлено, що така перепустка видається без обмеження терміну дії, тобто оформляється один раз і не вимагає продовження або переоформлення. Однак на практиці ця норма поки не працює і насправді СБУ видає багаторазові перепустки терміном дії 1 рік з моменту подавання заявки.

Якщо термін дії перепустки закінчився

Якщо перепустка була оформлена через веб-портал СБУ, дію перепустки можна продовжити. Подати заявку про продовження необхідно заздалегідь. За 60 днів до моменту закінчення терміну дії перепустки в особистому кабінеті заявника з'являється опція «Переподати заяву». Водночас не потрібно буде заново заповнювати анкету або прикріплювати документи. Необхідно лише натиснути кнопку «переподати» і, якщо нема потреби вносити зміни в раніше зазначені дані, запустити процес переподавання. Якщо у заявника відбулися які-небудь зміни особистих даних, він має можливість відкоригувати свою анкету і потім також запустити процес переподавання. Скористатися опцією «переподати заяву» можна тільки до закінчення останнього дня дії перепустки. Якщо дія перепустки закінчилася, опція «переподати» зникає і заявнику необхідно подати нову заяву про видавання перепустки, заповнивши для цього анкету в такий же спосіб, як і першого разу.

Якщо перепустка, яка закінчилася, була отримана через КЦ, КП, КПВВ або блокпост першого кордону, у заявника є вибір: переоформити перепустку там же, для чого повторно подати заяву встановленого зразка в тому ж порядку, що і спочатку, або зареєструватися на веб-порталі СБУ та подати заяву в електронній формі.

Важливо знати: перепустка у паперовому вигляді станом на сьогодні не видається. Дані про особу вносяться до електронного Реєстру дозволів для переміщення осіб в зоні проведення АТО. На блокпості перевірка наявності дозволу фізичної особи на перетин лінії розмежування відбувається за допомогою електронного Реєстру.

Чи можна перетнути блокпост без перепустки?

Відповідно до Тимчасового порядку уповноважені посадові особи підрозділу Державної прикордонної служби України відмовляють у виїзді на тимчасово неконтрольовану територію або у виїзді з тимчасово неконтрольованої території на тій підставі, що у фізичної особи немає перепустки або закінчився термін її дії.

Однак Тимчасовий порядок встановлює виняток із загального правила перетину лінії розмежування і допускає можливість покинути непідконтрольну територію (тільки виїхати) без перепустки та документів, що засвідчують особу, в разі, якщо людина покинула місце проживання, щоб уникнути негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, порушень прав людини й у разі надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. У такому разі рішення про дозвіл/заборону проїзду ухвалює безпосередньо керівник Координаційного центру. Також, Тимчасовий порядок встановлює, що в разі явної загрози життю або здоров'ю людини, дозвіл не потрібен.

На жаль, сьогодні немає ні офіційних роз'яснень порядку застосування зазначених норм, ані інформації про практику їхнього застосування.

Для того, щоб скористатися зазначеними підставами перетину лінії розмежування без перепустки, фізичній особі рекомендується прибути на КПВВ і попросити про допомогу безпосередньо у головного на КПВВ. Ймовірно, особа буде затримана до з'ясування обставин і встановлення особи.