Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи є у вас «травма війни»? Тест для жителів зони АТО

31.01.2016

Пропонуємо пройти онлайн-тест, присвячений «травмі війни» й орієнтований на людей, що проживають на територіях Донбасу, де велися або досі ведуться бойові дії. Питальник допоможе вам зрозуміти, як пережиті в зоні військового конфлікту події вплинули на ваш психологічний стан і чи потрібна вам допомога фахівця.

Психологічна травма — це стан психіки людини, яка зазнала дуже сильного, шокового впливу, потрапила в ситуацію, коли її власному життю, життю близьких або людей поряд загрожувала реальна небезпека. В умовах війни це, наприклад, часте перебування під обстрілами, загибель людей поруч, загроза власної загибелі, перебування в заручниках, пережите насильство й багато іншого.

Водночас, не всі люди, що зазнали на собі подібний вплив, потрапляють у стан, що називають психологічною травмою. Практично всі переживають сильні та гострі стани, але психологічна травма (а точніше — посттравматичний стресовий розлад) — це комплекс конкретних симптомів, наявність яких дозволяє говорити про наявність у людини таких наслідків травматичного впливу, з якими їй не вдається впоратися самій і в разі яких вона потребує допомоги фахівця.

Важливо розуміти, що справжню діагностику може зробити тільки кваліфікований фахівець. Водночас запропоновані запитання допоможуть зорієнтуватися тестованому в тому, чи потребує він допомоги такого фахівця.

Всі переселенці, так чи інакше, пережили складні події. Вони змушені були покинути обжиті будинки, місця роботи, і починати будувати нове життя на новому місці. Такий вимушений переїзд сам по собі — складна життєва подія. Однак якщо йдеться тільки про вимушений переїзд, про розрив старих зв’язків і налагодження життя в новому місці, то це, за всіх труднощів його проживання, все ж не вважається «травмою».

Пройти тест можна тут