Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Диво порятунку. Блог Римми Філь

19.07.2019

У липні Фонд Ріната Ахметова святкує своє 14-річчя. Сьогодні Фонд – безумовно наймасштабніша особиста благодійна ініціатива в країні, покликана допомогти тим, хто опинився в біді. І тут багато про що можна розповісти.

З перших днів роботи Фонд почав опікуватися найскладнішими проблемами суспільства, найбільш непростими завданнями. Більш ніж 120 000 людей отримали допомогу в рамках програм «Рак виліковний» і «Стоп туберкульоз». За цією величезною цифрою – життя, подаровані цим людям.

Саме Фонд Ріната Ахметова порушив у суспільстві важку проблему сирітства. Було побудовано перші успішні дитячі будинки сімейного типу, створено портал «Сирітству – ні!», за допомогою якого тисячі діток і батьків знайшли одне одного.

Завдань, проектів і прагнень було багато. Але в червні 2014-го все змінилося. На Донбас прийшла війна. Це був страшний час – гинули люди, руйнувалися будинки, сотні тисяч мирних жителів залишилися без продуктів і засобів до існування.

Тоді, у найважчий момент, була створена найбільша програма Фонду – Гуманітарний штаб. Він став для багатьох жителів Донбасу єдиною надією. Більш ніж мільйон людей було врятовано Штабом.

Окремий пріоритет для Ріната Ахметова – допомога дітям. Проекти з’являлися, щойно ставало зрозумілим: проблема набуває масштабу та вимагає комплексного підходу. Так з’явилися «Реабілітація поранених дітей», «Ліки дітям», «Тепер я чую». Крім того, Фонд рятує дитячі серця, допомагаючи в проведенні операцій зі встановлення оклюдера – спеціального імпланта, що усуває ваду серця. Днями такий імплант встановили сотій дитині! Нею став Давид Дудкін із міста Часів Яр. Це маленьке містечко в Донецькій області.

Давидику лише два з половиною рочки. Під час вагітності в мами були ускладнення зі здоров’ям. У півроку лікарі виявили у малюка шуми в серці й направили до Києва, в інститут ім. Амосова. Там поставили діагноз: вада серця. Необхідно було ставити оклюдер, тільки-но набере потрібну вагу. Вагу малюк набирав дуже погано. Під час однієї з консультацій у Києві лікар сказав, що зволікати більше не можна: «дірочка» в сердечку збільшується, воно деформується. Тільки от грошей на операцію в сім’ї не було абсолютно. Операцію допоміг провести Фонд. Тепер Давид буде зростати здоровим і сильним.

Рятуючи серця, Фонд також рятує мрію дітей. Один із прикладів – історія Сніжани Склярової з Донецької області. Дівчинка довгі роки була позбавлена надії на повноцінне життя. Вона росла без рухливих ігор, бо вада серця могла спричинити серйозні ускладнення.

Мрія про танці та баскетбол, здавалося, назавжди залишиться мрією. Це вкрай негативно позначалося на психологічному стані. Дівчинка сильно переживала – почувалася не такою, як усі, позбавленою звичайних підліткових радощів.

Але вона дуже хотіла жити й любила вчитися. І мріяла бути вчителем. Сніжана вступила до університету в Маріуполі. Відвідування занять давалося їй нелегко – заважала задишка, треба було часто зупинятися для відпочинку.

Поступово, з роками отвір у серці збільшувався, й одного разу студентську аудиторію довелося змінити на лікарняну палату. Крім проблем із серцем, столичні медики поставили на той момент ще один діагноз – легенева гіпертензія. Це могло призвести до того, що знадобилося б складне хірургічне втручання: трансплантація серця разом із легенями. Була потрібна термінова операція. Батьки збирали гроші для лікування, але за рік до операції обоє залишилися без роботи. Ситуація була просто критична.

Мама звернулася до Фонду, який і допоміг встановити імплант. Уже через тиждень після операції Сніжана повернулася до навчання.

Сьогодні Сніжана Склярова вже не студентка, а вчителька молодших класів у школі Македонівки, що в Донецькій області.

Ну от не диво – дарувати чудо життя іншим?

З днем народження, Фонде! Даруй це диво порятунку!