Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому прийомна мама ночами не спить? Блог Анастасії Білоусової, спеціаліста програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!»

28.08.2020

«Ви знаєте, Настя, я вже півроку не можу спати ночами. Усе, що пережили мої діти, а в мене їх 10 прийомних, крутиться у моїй голові постійно. Особливо вражає поведінка оточуючих людей. Поки в нас із дітками все добре – вони добрі, ставлять нас за приклад, запрошують комісії до нашої домівки. Але коли з дітьми щось трапляється (а це підлітки, і трапитися може усіляке), люди одразу ж змінюються. До кого не звернешся – відмова чи образа. Я навіть спиною відчуваю, як вони обвинувачують мене у всіх гріхах, що я щось не зробила, не догледіла, не зупинила, не… Потім встаю, прохожу біля кожного ліжечка, вдивляючись в обличчя кожної дитинки, дивуюся, які ж вони в мене красиві, як же я їх люблю. Попри все. Поправлю простирадло чи подушки – і стає спокійніше, а внутрішній голос каже мені: «Ми все переживемо, все буде добре». Потім лягаю спати – і знову калейдоскоп подій, посмішки й образи людей. І так усю ніч. Вже майже півроку. Я лежу і думаю: що зробила не так?»

Ми поговорили про те, що насправді все так, просто шлях прийомної мами дуже важкий і складний. А ще про м’ятний чай та заспокійливі ліки – і прийомна мама трошки заспокоїлася. «Дивно, щось я почала так жалітися по телефону, це на мене не схоже», – каже вона, але я відчуваю, що голос вже трошки веселіший. Домовилися телефонувати одна одній та попереджати, коли буде наступний тренінг для прийомних батьків, аби мама мала можливість побути серед таких, як вона.

Чим більше я спілкуюся з прийомними батьками, тим більше вони мене дивують. Деяким з них я взагалі поставила б пам’ятник ще за їхнього життя! Коли я збираю історії для написання проєкту «Щасливі історії сімей» на порталі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», відчуваю себе глядачем складного, реально крутого психологічного серіалу довжиною у життя. Звісно, прийомній мамі завжди нема часу просто балакати.

Але це не означає, що їй не хочеться виговоритися, що їй нема про що розповісти! Ні! Вони дуже гарні оповідачі, навіть могли б семінари проводити з дитячої психології, особливо психології діток-сиріт і діток, позбавлених батьківського піклування. До того ж у кожній родині є ціла купа історій будь-якого жанру – від комедії до трагедії, а в деяких вже з’явилися перші трилери! Але оточення хоче чути лише комедії, а трагедії й трилери найчастіше залишаються в родині назавжди і навіть не проговорюються з психологом. Бо прийомній мамі завжди ніколи, до того ж «це не можна казати, бо просто не зрозуміють». Ось тому прийомна мама не спить ночами… І не одна вона така! Їх багато, їх дуже багато…

Саме тому вже більше ніж сім років проводить Фонд Ріната Ахметова для прийомних батьків та усиновителів тренінги. Щоб прийомні мами і тата могли побачити, що вони не одні такі, щоб побути разом і навіть знайти відповідь на свої питання. Або ключик від гарного сну – ото взагалі щастя! Як часто ми чуємо у відгуках наших учасників тренінгів: «Я їжджу не тільки для того, щоб почути психолога, а ще й для того, щоб послухати таких, як я, побути з такими, як я. Відчути, що я не одна така дивна людина, що взяла у свою сім’ю 10 дітей, від яких відмовилися їхні рідні батьки. І все терпить, і постійно отримує тумаки та синці від оточення за їхню поведінку, за їхні погані оцінки чи ще щось гірше… Після цих зустрічей мені стає легше, в мене з’являються сили не звертати уваги на оточуючих, а просто виховувати прийомних, але дуже-дуже любих і насправді МОЇХ дітей».