Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому діти з інтернатних закладів частіше за інших мають ФАС чи ФАСП?

22.11.2021

Програма “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!” продовжує серію публікацій про нові діагнози дітей, які знаходяться в інтернатних закладах.

Попередня публікація Чи можна усиновити дитину з ФАС чи ФАСП? викликала багато запитань, на які ми і будемо відповідати далі.

Так, Наталія М. із Чернігівщини запитує: «Чому саме діти-сироти частіше за інших мають ФАС чи ФАСП?»

На це запитання програма “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!” попросила відповісти відому експертку з проблем ФАС, маму-усиновительку Ольгу Большову.

– Давайте ще раз пригадаємо, що таке ФАС і ФАСП. Фетальний алкогольний синдром (ФАС) – це вроджений стан дитини, який виникає, коли плід зазнає впливу алкоголю, знаходячись в утробі матері. ФАС – це медичний діагноз, який, на жаль, в Україні рідко діагностують.

Вживання алкоголю під час вагітності може призвести до ряду несприятливих наслідків для дитини, включаючи вроджені фізичні вади, поведінкові, когнітивні та сенсорні порушення, згруповані під терміном Фетальний алкогольний спектр порушень (ФАСП). Отже термін ФАСП включає декілька діагнозів, які описують вплив алкоголю на дитину, і один із них – ФАС.

У нас немає національних даних щодо кількості дітей, які народжуються з ФАС і ФАСП. Ми знаємо, що в Німеччині щороку народжується понад 2200 немовлят з ФАС та понад 15000 з ФАСП. У Франції та Англії понад 6000 немовлят з ФАС і близько 60000 з ФАСП.

Імовірно, що в Україні ця кількість може бути більша через соціально-економічні умови. Тепер давайте подумаємо, чому діти опиняються в дитячих будинках чи інтернатах? Вагомою і дуже поширеною причиною є те, що батьки цих дітей потрапили в складні обставини, не витримали зовнішнього тиску і стали залежними від алкоголю. Вони не отримали вчасно підтримку рідних чи громади і не змогли впоратися з цим самі.

Алкогольна залежність – це хвороба, для подолання якої потрібні зусилля як самого хворого, так і родичів, медичного персоналу та соціальних служб. У нашій країні ця схема працює досить погано, і такі батьки самі не можуть побороти свою хворобу. Як наслідок – діти опиняються в дитячих будинках. Якщо ж така мама вживала алкоголь під час вагітності, то є ризик для дитини народитися з ФАСП або зі зниженим життєвим потенціалом.