Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чекають миру та мріють обійняти онуків. Як виживають пенсіонери в прифронтовій Красногорівці

28.01.2019

Сьогодні Гуманітарний штаб – найбільша програма Фонду Ріната Ахметова – видає гуманітарну допомогу в прифронтовій Красногорівці.

Місто як і раніше залишається однією з найгарячіших точок у зоні збройного конфлікту на Донбасі. Щодня там чутно постріли. З п’ятнадцяти тисяч населення сьогодні залишилося п’ять. Вижити непросто, тепла й газу в будинках нема вже п’яту зиму.

Літнім людям доводиться економити на продуктах і ліках, аби придбати дрова та вугілля для опалювання осель. У таких важких умовах живе сім’я пенсіонерів Вабелів.

Стіни, двері, стеля та віконні рами в їхньому будинку буквально нашпиговані дрібними осколками – прямо у дворі під час обстрілу розірвалася міна. Тієї миті подружжя залишалося в будинку.

«Нас врятувало те, що основний удар припав на металеву балку. Якби не це, нас би просто знесло, – розповідає Володимир Вабель. – Дружина втратила свідомість. Ледве встиг її віднести в коридор, а потім снаряди посипалися знову».

Володимиру й Олександрі Вабелям за сімдесят. Після обстрілу в Олександри почали відмовляти ноги через пережитий стрес.

«Кажуть, все це через нерви. Все-таки, так сильно бомбануло!» – розповідає Олександра Вабель.

На ліках і продуктах людям похилого віку доводиться економити, щоб зігрітися й купити води – питної в місті немає, у Красногорівку привозять фільтровану.

«На чай купуємо воду, одна гривня літр, а на день п’ять літрів треба, – зітхає Олександра Вабель. – Вугілля мало, топимо лише ввечері трошки. Протоплюємо, щоб посидіти ввечері трохи в теплі. Здебільшого економимо на ліках. Коли вип’єш, коли перетерпиш болі. А з продуктами допомагає Фонд Ріната Ахметова».

П’ятий рік тисячі сімей у прифронтових містах, селищах і селах виживають завдяки гуманітарній допомозі.

«На Донбасі життя багатьох літніх людей, людей з інвалідністю та малозабезпечених сімей з дітьми перетворилося на боротьбу за виживання, – зазначив Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова. – П’ятий рік їм допомагає виживати допомога Ріната Ахметова. Серед населених пунктів, де регулярно видає допомогу Фонд Ріната Ахметова, Красногорівка. Продуктові набори сьогодні та завтра отримають понад 2400 осіб».

За час збройного конфлікту Фонд видав на сході України понад дванадцять мільйонів таких наборів. Серед тих, хто постійно одержує допомогу Ріната Ахметова, сім’я пенсіонерів Вабелів.

«Ми вдячні за те, що Рінат Ахметов допомагає нам, своїм землякам, підтримує нас. Він один, більше ніхто й нічого», – сказав Володимир Вабель.

Збройний конфлікт надовго розлучив подружжя Вабелів із рідними, і сьогодні понад усе на світі літні люди мріють обійняти своїх дітей і онуків.

«Ну нічого, будемо сподіватися на все хороше, на краще. Головне, щоб уже війна закінчилася, а то все переживемо!» – запевняє пенсіонер Володимир Вабель, житель прифронтової Красногорівки.