Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Час діагностики туберкульозу скоротиться від 3-х місяців до 2-х годин

08.10.2012

 

Прес-реліз, Київ, 8 жовтня 2012 року

У 2012 році, завдяки успішній роботі програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яку реалізує Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в партнерстві з ДЗ «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України» та МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЧ/СНІД в Україні», в Україні вперше будуть застосовуватись інноваційні молекулярно-генетичні методи діагностики туберкульозу. Застосування таких методів дозволяє вже в день здачі мокротиння поставити людині точний діагноз і, відповідно, своєчасно почати лікування.

На сьогоднішній день лабораторії ІІІ рівня в Україні забезпечені необхідним сучасним діагностичним обладнанням.

В цьому році, за кошти Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» і Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією було закуплено 12 автоматизованих приладів GeneXpert для експрес-діагностики туберкульозу, в тому числі форм туберкульозу з лікарською стійкістю. Також були закуплені витратні матеріали для забезпечення роботи даних приладів до кінця 2013 року. Застосування GeneXpert  дозволить скоротити час діагностики туберкульозу з 3-х місяців до 2-х  годин. Загальна сума закупівлі з урахуванням витратних матеріалів склала $ 1 010 000.

 

 

Крім цього, були придбані 6 мікробіологічних аналізаторів Bactec MGIT (БАКТЕК) і витратні матеріали до них на рік, а також додатково витратні матеріали на півроку роботи і технічне обслуговування 21 БАКТЕКа, закуплених раніше. Загальна сума закупівлі – $1 377 484. Застосування даного обладнання дозволить підвищити якість і значно скоротить час діагностики туберкульозу х 3-х місяців до 2-х тижнів. Це гарний інструмент для лікарів, який дає можливість швидше поставити правильний діагноз, скоротити час постановки діагнозу і, відповідно, швидше призначити правильну схему лікування. БАКТЕКи вже доставлені та встановлені в лабораторіях туберкульозних диспансерів Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Рівненської та Чернівецької областей, а також у місті Севастополь. Також проведено навчання фахівців на місцях по роботі з мікробіологічним аналізатором БАКТЕК.

 

В рамках реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за фінансової підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в партнерстві з ДЗ «Всеукраїнський центр контролю за туберкульозом МОЗ України» та МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» закупив 19 найменувань лабораторного обладнання і витратні матеріали на суму $5 205 682. Серед них обладнання і витратні матеріали, необхідні для якісної діагностики туберкульозу: центрифуги, морозильні камери, термостати, шафи біологічної безпеки, автоклави, ваги, контейнери для транспортування предметних скелець, респіратори, УФ-лампи і т.д. для лабораторій ІІ і ІІІ  рівня.

В планах Фонду закупити до кінця року 2 системи обладнання для лінійного зонд-аналізу (Hain) для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу на суму $175 500,00. Це обладнання буде поставлене в Україні вперше і дозволить протягом одного дня провести ідентифікацію мікобактерій туберкульозного комплексу і визначити спектр лікарської чутливості практично до всіх антимікобактеріальних препаратів першого і другого ряду.