Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Блог Анастасії Білоусової. Особливості всиновлення під час карантину: «Мама з татом казали, що заберуть додому, а потім зникли…»

10.04.2020

Наразі кожен із нас пройшов усі п’ять стадій прийняття карантину – від відвертого заперечення до прийняття. Три тижні – це дійсно строк, і строк чималий.

На порталі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» та на ФБ-сторінці не було такого дня, коли б нас не питали користувачі: «Ви не знаєте, коли нам можна забрати дитинку з закладу?» «Чи працюють зараз служби?» «Коли почнуться курси для кандидатів?» «Ви вже опублікували нові анкети, і ми подумали, що вже можна забрати дитину додому. Це так?» «Як всиновити дитину в умовах карантину?»

На превеликий жаль, відповідь на всі ці запитання одна – після завершення карантину. Особливі переживання нині у тих майбутніх батьків, хто вже зустрічався з дитиною, а тепер не може цього робити, і має чекати.

«Наша дівчинка, як вона? – пише нам одна з користувачів порталу Ольга Григоровська. – Кожного дня ми приходили до неї, починаючи з 1 листопада. 14 березня рішення вступило в силу, але з 12-го нам заборонили приходити. Дуже переживаємо за неї! Що тепер вона про нас думає? Як же вона сумує! Їй же всього два рочки! Для неї це величезна травма. Мама з татом казали, що заберуть додому, а потім – зникли…»

Щоправда, деяким батькам поталанило трошки більше – вони встигли домовитися із закладами у передостанні дні. «Ми немовби щось відчували, і ледь умовили керівництво дитбудинку в передостанній день забрати до себе в ДБСТ двох новеньких хлопчиків-підлітків, – розказала нам прийомна мама Наталя Моляр. – Документи підписували на капоті нашої автівки. Але ми не перший раз беремо діток, і трошки вже розуміємо. А тим, хто вперше стикається з таким питанням, дуже важко зорієнтуватися, і змушені чекати. Але чекають не тільки батьки, чекають і дітки».

На запитання: «Коли почнуться курси для кандидатів?» можемо лише сказати, що нині Фонд Ріната Ахметова разом із Київським центром соціальних служб домовляється про запис відеоуроків для майбутніх усиновлювачів та опікунів. Разом із нашим експертом та психологом, тренером Київського центру Любов’ю Лоріашвілі опрацьовуємо новий формат згідно з головною програмою, затвердженою державою. Відеоуроки допоможуть опанувати матеріал і підготуватися до тренінгів на отримання статусу кандидата. Про подальші кроки ми будемо інформувати і викладати відео на нашому порталі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Карантин змушує всіх нас вчитися та жити по-новому. Опанувати, нарешті, Вайбер, Ватсап і Телеграм, у кого ще руки до цього не доходили. Школярам та вчителям – прищепити навички навчання по Classroom і Zoom, вмінню бути відповідальними за кожен свій день, крок і навіть кожне чхання... Вчить домовлятися із близькими, шукати нові спільні заняття, оновити відносини. А головне – карантин вчить нас терпінню і вмінню чекати. Деякі навіть склали план – що обов’язково треба зробити після завершення карантину. Що ж, почекаємо.