Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Благодійники України зібралися разом, щоб обмінятися досвідом

30.04.2015

29 квітня в Києві відбулася знакова подія. Благодійні та волонтерські організації, зокрема, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, зібралися за одним столом, щоб обговорити ситуацію на Південному Сході України й поділитися своїми напрацюваннями. Всіх їх разом зібрав Український форум благодійників, а офіційно цей захід називався «Отримання й розподіл гуманітарної допомоги: досвід практиків». До речі, формат зустрічі було обрано як «peer learning», тобто взаємне навчання.

Складна ситуація в Донецькій і Луганській області, 2 мільйони переселенців і 3 мільйони українців, які залишилися в зоні АТО, зробили надання гуманітарної допомоги основним напрямом діяльності українських благодійних організацій. Але треба визнати відкрито — у них дуже багато проблем. І хоча багато міжнародних організацій мають солідний досвід надання гуманітарної допомоги, часом його недостатньо, щоб подолати бюрократичні перепони сучасного законодавчого поля України. На зустріч були запрошені представники ООН, Міністерства соціальної політики України, Державної фіскальної служби України та інші органи виконавчої влади.
Представникам влади України, напевно, було цікаво почути про ті законодавчі колізії, які створюють основні перешкоди для отримання та розподілу гуманітарної допомоги, і які треба усунути якомога швидше.

Головними питаннями, які обговорювалися під час «peer learning event», стали світові стандарти з надання гуманітарної допомоги, отримання статусу отримувача гуманітарної допомоги, складання реєстру організацій-отримувачів гуманітарної допомоги, процедури та вимоги Міністерства соціальної політики щодо отримання статусу отримувача гуманітарної допомоги та ін.

Своїм досвідом поділилися Міжнародна благодійна організація «Посланець світу», Благодійний фонд «Свої», Український фонд «Добробут дітей», Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова й Міжнародна асоціація підтримки України.

Штаб Ріната Ахметова, до речі, є найбільшим українським організатором гуманітарних постачань у зону АТО, тому його досвід роботи є особливо затребуваним зараз. За словами, Римми Філь, координатора Гуманітарного штабу, вони постачають продовольство вже 9 місяців.

«Штаб Ахметова із серпня минулого року регулярно відправляє гуманітарні рейси на Донбас. За фактом ми найбільші перевізники й помічники мирним жителям, які залишилися на території, не підконтрольній центральній владі. Ми допомагаємо виключно мирним жителям Донбасу. У своїй роботі ми використовуємо міжнародні принципи благодійної допомоги — це ефективність. Ми не можемо допомогти всім, і тому допомагаємо тільки тим людям, які найбільше постраждали — це пенсіонери, інваліди 1 та 2 групи, багатодітні сім’ї, діти-інваліди. За весь час роботи Штабу ми роздали 2 820 000 продуктових наборів», — розповіла колегам Римма Філь.

Окремою темою на зустрічі пролунала також ситуація, пов’язана з наданням медичної допомоги.

«Ми всі знаємо, що соціальних виплат на територіях, не підконтрольних Україні, досі немає, люди на межі виживання, — говорить Римма Філь. — Сьогодні з ліками там цілковита катастрофа, немає медичних препаратів. Жодна державна програма допомоги смертельно хворим людям на території Донбасу не діє. Люди не можуть ні купити в аптеках, ні отримати безкоштовно інсулін або діаліз, хіміопрепарати, без яких вони не зможуть вижити. Тому Штаб Ахметова взяв на себе забезпечення інсуліном діток у зоні АТО. Крім того, ми відкрили програму допомоги жителям мирних міст, які розташовані на лінії вогню. Вони живуть хоч і на українських територіях, наприклад, в Авдіївці або Пісках, але в цих населених пунктах не працює жодна державна служба, люди голодують».

Не змогла Римма Філь оминути увагою і проблему бюрократії. «Якщо минулого року ми мали дати 3 документи для доставляння гуманітарного вантажу, то зараз їх вимагають 17. «Уявіть, як це, якщо ми щотижня формуємо колони по 45 великовантажних автомобілів. Водночас ми закуповуємо продукцію тільки в українського виробника. Ми просимо владу дозволити нам для благодійних цілей ввозити ліки, спростити ситуацію, щоб ми змогли видавати хіміопрепарати людям, які страждають на онкологічні захворювання, інсулін усім, хто його потребує. Але нам не дозволяють цього робити», — наголошує Римма Філь.

Керівник напряму «Гуманітарна допомога» Штабу Ріната Ахметова, Олександр Вишняков, зі свого боку, розповів про те, як на практиці відбувається «битва» з бюрократичною машиною.

«На сьогодні гуманітарні організації та волонтерський рух взяли на себе роль держави й намагаються власними силами й можливостями нівелювати гуманітарну катастрофу на Сході нашої країни. Основними документами, які регулюють діяльність Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, є тимчасовий порядок перетину, закон про гуманітарну допомогу, правила транспортування вантажів на територію України. Регулювальні документи постійно змінюються, ми розуміємо, що ситуація з контролю буде тільки ускладнюватися. Наступним питанням стане питання звітності — яким способом і куди розподіляється ця гуманітарна допомога, і це питання торкнеться всіх організацій, які діють за лінією зіткнення. І на сьогодні, як нам здається, найкращим рішенням держави стало б створення когось єдиного комітету, куди можуть увійти представники абсолютно всіх відомств — фіскальної служби, санітарної тощо. Модель «1 +1 = 3» стане однією з найуспішніших, коли представники всіх служб і департаментів в одному місці будуть працювати на захист прав і надання життєво необхідної допомоги людям на Південному Сході України», — заявив Олександр Вишняков.