Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Без турбот і страхів: підбито підсумки п’ятого сезону проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»

22.08.2019

Цього року понад 500 дітей, котрі живуть з обох боків лінії зіткнення, пройшли курс психологічної реабілітації в рамках проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Ці та інші дані були озвучені на брифінгу, присвяченому завершенню п’ятого сезону проекту.

– За даними ООН, приблизно 240 тисяч дітей у зоні бойових дій на Донбасі щодня ризикують бути вбитими чи пораненими. Результатом життя в атмосфері страху за себе і близьких стає посттравматичний синдром. На проекті «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» їм допомагають із цим впоратися заняття з психологами та арт-терапія. Малюнки, есе, художнє ліплення виводять на усвідомлюваний рівень саме те, чого дитина боїться, а словами висловити не може, – розповіла журналістам Ірина Блажан, директорка проектів і програм Фонду Ріната Ахметова. Вона додала, що більшість учасників «Мирного літа» з багатодітних, неповних сімей і вихованці дитячих будинків сімейного типу. Для сотень хлопчиків і дівчаток Донбасу участь у проекті «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» була єдиною можливістю оздоровитися й отримати навички, що дозволяють справлятися зі стресовими ситуаціями.

Керівник програм Фонду Ріната Ахметова Андрій Хворостянко розповів, що цьогоріч проект реалізовувався на базі оздоровчого центру «Перлина Донеччини», у Святогірську. Діти жили за розкладом, у якому знайшлося місце й розвагам, і реабілітаційним заняттям. Під час відпочинку всі активно займалися у творчих гуртках, зустрічалися з відомими людьми – телеведучими та письменниками, під наглядом інструкторів купалися в лісовому озері. П’ятиразове харчування, захопливі екскурсії, змагання та дискотеки – у таборі діти забували про всі турботи та страхи. Але найголовніше, що з кожним днем вони ставали більш відкритими, вільними та дорослими. Останній день кожної 14-денної зміни перетворювався на день сліз – не хотіли їхати з табору й розлучатися з новими друзями.

– Відгук за підсумками роботи проекту просто приголомшливий. Батьки абсолютно всіх учасників залишилися задоволені і харчуванням, і побутом, і дозвіллям дітей. Висока оцінка підкреслює важливість і потрібність проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо», – сказав Андрій Хворостянко, керівник програм Фонду Ріната Ахметова.

Закінчився захід виступом ще одного спікера, досить незвичайного. Десятирічна Поліна Хорошавцева – переселенка з Горлівки. Разом із батьками та братом дівчинка переїхала до Краматорська після обстрілу, під який потрапила сім’я, коли ходила на ринок. Ніхто серйозно не травмувався, але на їхніх очах кілька людей були покалічені. Поліна дістала контузію й дуже серйозну психологічну травму. Саме вона наполягла на тому, щоб сім’я поїхала подалі від стрілянини.

Цього літа Поліна також оздоровлювалася в «Перлині Донеччини» на запрошення Фонду Ріната Ахметова.

– Вона повернулася з проекту цілковито іншою дитиною. Була замкненою після того, що трапилося в Горлівці, а приїхала весела, відкрита, активна, – каже Анна Олександрівна, мама дівчинки.

Під час брифінгу Поліна розповіла, як веселилася в таборі, про своїх нових друзів і про те, як вирішила взяти участь у конкурсі «Карта добрих справ» від Фонду Ріната Ахметова:

– Коли я приїхала додому з табору, то зайшла в інтернеті на сайт Фонду та прочитала там про конкурс. Потім зателефонувала на гарячу лінію й попросила надіслати мені карту. Мою адресу записали, карту вислали – і я відразу почала робити добрі справи.

Батьки були приємно здивовані ініціативністю дочки.

– Поліна не пропускала жодної можливості допомогти. Вона ходила з бабусею на ринок, прибирала у квартирі. А коли вдома не залишилося роботи, вийшла на вулицю, щоб з’ясувати в сусідів, чи не потрібна їм допомога, – сміється Анна Хорошавцева.

Поліна стала однією з переможниць конкурсу «Карта добрих справ». Прямо під час брифінгу за свою доброту дівчинка отримала призи від Фонду Ріната Ахметова.

З 2015 року учасниками проекту «Рінат Ахметов – дітям. Мирне літо» стали понад 4,5 тисячі дітей.