Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Бачити. Співчувати. Знати. Розповісти»: діти Донбасу стали героями соціальних роликів

13.05.2019

Кажуть, що у збройного конфлікту не може бути обличчя або голосу. Фонд Ріната Ахметова спростовує це твердження, показуючи всьому світу історії мирних жителів Донбасу. Одним із проектів, що розповідає про трагедію людей, які живуть з обох боків лінії зіткнення, стала фотокнига «Донбас і Мирні». Її презентували в Лондоні, Страсбурзі, Франкфурті, Брюсселі. Іноземці дивувалися, що саме зараз у центрі Європи щодня гинуть мирні люди.

– Але не тільки у світі, навіть у самій Україні багато хто живе, забувши, що страждають їхні земляки. Тому Фонд Ріната Ахметова продовжує показувати громадськості історії тих, хто опинився в епіцентрі найбільшого збройного конфлікту ХХІ століття. Фонд зняв кілька соціальних роликів із героями фотокниги під загальною назвою «Бачити. Співчувати. Знати. Розповісти», – каже Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду.

Сьогодні Фонд презентує відеоролик із серії «Донбас і Мирні», в якому розповідається про Данила Сисоєва з Красногорівки. Історія хлопчика просто неймовірна. Багато хто вважає, що з ним сталося справжнє диво.

У лютому 2015 року Даня вийшов на балкон, аби зняти з мотузки вже сухий одяг. У цей момент почався обстріл. Один зі снарядів влучив у Будинок культури, розташований навпроти п’ятиповерхівки, де жила сім’я Сисоєвих. Вибухова хвиля вибила у вікнах квартир скло, а дитину, яка стояла на балконі, викинула на вулицю. Якимось чином, перекидаючись у повітрі, хлопчик вхопився руками за балконні перила. Він висів на поручнях і кричав: «Мамо, допоможи! Мамо, ти де?»

– Я в цей момент якраз прямувала додому, сусідка зателефонувала і сказала, що Даня зірвався з п’ятого поверху вниз. 15 хвилин він висів на поручнях, а потім полетів вниз, – розповідає Наталя Сисоєва, мати Данила.

Хлопчик упав на тротуар і напоровся головою на арматуру, яка стирчала з асфальту. Металевий штир роздробив кістки черепа й зруйнував ліву частину мозку. Дитину доставили до Кураховської міської лікарні, де хірурги витягли з мозку уламки кісток.

– Коли я дісталася до Курахового, операція вже закінчилася. Мене пустили до сина в реанімацію. Даню неможливо було впізнати: голова розпухла до неймовірних розмірів, тіло було синім від ударів, його огортали трубки апаратів життєзабезпечення, – плаче Наталя.

На запитання, чи буде хлопчик жити, хірурги розвели руками: «Дитина, по суті, мертва. У неї несумісна з життям черепно-мозкова травма».

Але сталося справжнє диво. Данило не лише вижив. Він знов навчився ходити, говорити та робити все, що вміють звичайні діти.

– За Даню молилися тисячі людей. Потім вони ж допомагали ліками, реабілітацією. Я всім хочу подякувати. Окрема подяка Фонду Ріната Ахметова, який запросив сина в проект «Реабілітація поранених дітей», – каже Наталя Сисоєва.

Загроза життю Данила та мільйонів інших мешканців Донбасу й надалі зберігається – збройний конфлікт триває.

– З початку бойових дій на Донбасі Рінат Ахметов врятував життя понад мільйона людей з обох боків лінії зіткнення. Це мільйон доль! Історія кожного варта окремої розповіді. Фонд буде про них говорити, щоб люди, які живуть далеко від бойових дій, не забували про трагедію мирних жителів Донбасу, – зазначила Тетяна Кухоцька.