Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Анастасія Магеррамова: «Мрію, щоб „Охматдит“ нагадував Disneyland». Інтерв’ю для Vogue UA за підтримки Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

29.05.2023

З 24 лютого 2022 року публікації про «Охматдит» вийшли в усіх провідних міжнародних виданнях, а фото й історії пацієнтів лікарні потрапили на обкладинку The New York Times і в особистий інстаграм Анджеліни Джолі. За цим паблісіті — титанічна праця, яку веде пресофіс Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та його керівниця Анастасія Магеррамова.

Vogue UA та Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова проводять серію інтерв’ю, у яких мирні люди розповідають свої історії про війну, аби вони були почуті на весь світ. У рамках проєкту на Vogue UA вийшло інтерв’ю з Анастасією.

Її завдання — розповідати світові, як в умовах воєнного стану живе головна дитяча лікарня країни. 24 лютого вона приїхала сюди з жовтою валізкою — і залишилася на роботі майже на два місяці. Із собою взяла найнеобхідніші речі. І стайлер для волосся.

«Що дужче лютує ворог, то сильніша жага накрутити кучері й усупереч ракетним обстрілам радіти життю», — каже Анастасія.

«Охматдит» став місцем порятунку для пацієнтів і місцем сили для персоналу та їхніх сімей — всі жили тут, працювали й ховалися від війни. Весь цей час Анастасія давала коментарі світовій пресі, приймала журналістів, виходила у прямі ефіри, зустрічала «швидкі» з пораненими, а іноді, на жаль, і загиблими дітьми — та фіксувала все, що відбувалося навколо.

«Ми свідки, — каже вона, — ми можемо і хочемо розповісти світові про перебіг подій. Ми показуємо правду й пускаємо гостей у лікарню, щоб вони дізнавалися про постраждалих від війни не з новин, які можна взяти під сумнів, а побачивши на власні очі».

Сьогодні в «Охматдиті» близько 50 відділень, понад 2000 працівників. Під час воєнного стану тут вперше трансплантували печінку, не припиняли операцій із пересадження нирок і трансплантації кісткового мозку. Працює неонатальна служба, куди з усієї країни везуть новонароджених. А ще у лікарні є голос, щоб залучати допомогу й інформувати світову спільноту про все, що відбувається в країні.

«І на цьому шляху ми теж не збираємося зупинятися», — обіцяє Настя.

Дивіться та слухайте історію Анастасії у Музеї «Голоси Мирних»: bit.ly/42bwESf

Читайте інтерв’ю на Vogue UA: bit.ly/3IGM0aH

Кожна історія про війну важлива. Розкажіть свою на порталі Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.