Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Адресна допомога переселенцям: хто з юридичного погляду є членом сім'ї

14.04.2018

Щомісячна адресна допомога переселенцям розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї та її загальний розмір не може перевищувати певну суму. Про порядок розрахування допомоги на сім'ю та хто з юридичного погляду є членом сім'ї, сьогодні, 12 квітня, розповіли в Громадській організації «Донбас-SOS».

Так, згідно з положеннями Постанови №505, адресна допомога розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім'ї та її загальний розмір не може перевищувати суму 3 тис. грн. Щодо сімей, до складу яких входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, встановлено максимальну суму 3400 грн, а для багатодітної сім'ї – 5 тис. грн.

Громадські працівники звертають увагу, що відповідно до Сімейного Кодексу України, юридично сім'ю становлять особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

За будь-яких обставин, сім'єю є дружина та чоловік, які перебувають у законному шлюбі, їхні неповнолітні діти, а також особи, які перебувають під їхньою опікою та/або піклуванням. «У всіх інших ситуаціях – ви самі визначаєте, хто є членом вашої сім'ї. Проживання в одному житлі кровних родичів (бабуся, дядько, брат, сестра) автоматично не рахується проживанням однією сім'єю», – зазначають в організації.

Також громадські працівники рекомендують: якщо у ваших кровних родичів є житло на підконтрольній українській владі території, або ви проживаєте спільно з родичами в житлі, яке належить їм на праві власності, – під час подавання заяви на отримання адресної допомоги додатково подати заяву про те, що:

  • «Мої кровні родичі (ПІБ), які є власниками житла/частини житлового приміщення, розташованого в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і населені пункти, розташовані на лінії зіткнення, не є членами моєї сім'ї згідно з положеннями Сімейного Кодексу України, відповідно немає підстав для відмови в призначенні щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг».

ДЖЕРЕЛО