Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Абітурієнтам з непідконтрольних територій: Як вступити до українського ВНЗ?

04.06.2018

В Україні 4 червня розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів країни. Абітурієнти з непідконтрольних територій (НКТ) можуть вступити до українських університетів двома способами: за спрощеною процедурою – без результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), паспорта та дипломів українського зразка, або пройшовши зовнішнє незалежне тестування, передає «Радіо Свобода».

Так, учні, які живуть на НКТ і вирішили вступати до українських вишів за спрощеною системою, можуть подавати документи тільки в конкретні навчальні заклади, які розташовані в Донецькій і Луганській областях. Вступити за такою системою можуть абітурієнти населених пунктів, перерахованих тут.

У такому разі не потрібно проходити та надавати результати ЗНО, не знадобиться паспорт і шкільний атестат. Потрібно лише приїхати в освітній центр, подати заяву та заповнити освітню декларацію. Потім потрібно скласти державну підсумкову атестацію з української мови та історії України, а також вступний іспит з одного предмета, який був обраний вашим майбутнім вишем.

Крім того, учні, що вступають за спрощеною процедурою, можуть претендувати на навчання на бюджетній основі. Подавання документів на молодшого спеціаліста триватиме:

  • на базі 9 класів – до 14 липня (іспити – до 22 липня, зарахування – до 30 липня);
  • на базі 11 класів – до 14 серпня (іспити – до 7 серпня, зарахування – до 14 серпня).

На контрактній основі – не пізніше 26 вересня.

Освітні центри «Донбас-Україна» працюватимуть з 4 червня до 28 вересня в Бахмуті, Дружківці, Краматорську, Красногорівці, Кремінній, Костянтинівці, Покровську, Лимані, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєверодонецьку, Старобільську, Слов'янську, Торецьку, а також Києві, Вінниці, Дніпрі, Кривому Розі, Сумах та Харкові.

Абітурієнтам, які живуть на непідконтрольній території та будуть надходити за звичайною системою, потрібно пройти ЗНО та потім подати документи для вступу до будь-якого університету України.

Крок 1. Вибрати школу на підконтрольній території, де учень зможе навчатися дистанційно або скласти іспити екстерном, щоб отримати свідоцтво про середню освіту державного зразка. Зі списком таких установ можна ознайомитися на офіційних сайтах департаментів освіти та науки держадміністрацій Луганської та Донецької області або зателефонувавши за номером телефону:

  • в Луганській області (Сєверодонецьк) – +38 (06452) 5-48-73;
  • в Донецькій області (Слов'янськ) – +38 (095) 314-15-75, +38 (067) 116-44-54.

Крок 2. Написати заяву на ім'я директора школи з проханням про зарахування на навчання дистанційно. Це мають зробити батьки, але якщо абітурієнт виїхав з непідконтрольної території без повнолітніх, то він може підготувати цю заяву самостійно.

Крок 3. Потрібно надіслати листа в електронній формі або поштою. Крім заяви, в ньому має бути копія свідоцтва про народження, а також всі документи про освіту.

Крок 4. Скласти іспити й отримати атестат державного зразка.

Під час підготування до тестування допоможе сайт dostupnaosvita.com.ua, де зібрані потрібні лекції та відеоматеріали. Учні 9 класів здають річне оцінювання з української мови та літератури, історії та географії України, правознавства.

Крок 5. Пройти зовнішнє незалежне оцінювання. Основна сесія ЗНО вже почалася, додаткова почнеться з 2 липня. Після цього потрібно подати документи на вступ:

  • на бюджетній основі – до 20 липня;
  • за контрактом – до 26 вересня.

Якщо абітурієнт має статус тимчасово переміщеної особи й навчається на бюджетній основі, йому безплатно надаються підручники та виплачується соціальна стипендія. Якщо такий абітурієнт зарахований на контрактну форму навчання, то держава може надати пільговий довгостроковий кредит.

ДЖЕРЕЛО