Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

86 автоколон із гуманітарною допомогою за 1 рік відправив на Донбас Штаб Ахметова. Інфографіка

21.08.2015

Рівно 1 рік тому перша автоколона з гуманітарною допомогою від Штабу Ріната Ахметова вирушила на Донбас. За цей час Штаб відправив 86 автоколон для жителів і переселенців у Донецькій та Луганській областях з обох боків лінії зіткнення. За рік доставлено 57,5 тисяч тонн продуктів

22 серпня 2014 року, у першій автоколоні з Дніпропетровська до Маріуполя їхали 60 фур із продуктами для дорослих, дитячими наборами та засобами гігієни. Відтоді гуманітарна допомога Штабу Донбасу стала системною, її щомісяця отримують 500 тисяч людей.

У Маріуполі та Донецьку, на стадіоні «Донбас Арена», функціонують 2 логістичні центри Штабу, які по 2–4 рази на тиждень приймають і формують набори виживання. Із Донецька їх розвозять у 32 стаціонарні пункти видавання в 17 містах Донецької та Луганської областей на непідконтрольній території. Із Маріуполя допомогу відправляють у понад 70 пунктів на мирній території Донбасу для переселенців і жителів на лінії зіткнення. Також у віддалені села в усій Донецькій області допомогу доставляють мобільні бригади видавання Штабу, що дозволяє підтримати максимальну кількість людей там, де немає можливості відкрити постійний пункт.

За рік неодноразово змінювалися механізми доставляння, вантаж на лінії зіткнення не пропускали добровольчі батальйони, колонам доводилося зупиняти рух через обстріли. Наприклад, маршрути прямування до Донецька змінювалися тричі. Гуманітарний штаб, долаючи всі перешкоди, і далі доставляє допомогу.

«За рік відправлення рейсів ми сумарно проїхали понад 1 млн кілометрів. Найдовше наші машини були в дорозі — 50 годин, коли з 9-ї спроби змогли перетнути КПП під Артемівськом, і через 2 тижні перерви доставити допомогу людям. Зараз 1 автоколона до Донецька, що складається з 10–20 машин, перебуває в дорозі приблизно 15 годин. Спільно з міжнародними гуманітарними місіями Штабом було вироблено єдиний графік перетину лінії зіткнення на КПП у Волновасі, який дозволяє доставляти допомогу до 4 разів на тиждень, і зберігати необхідний запас наборів на складі. На місяць ми доставляємо приблизно 500 тис. дорослих і дитячих наборів виживання», — розповів Олександр Вишняков, керівник напряму «Гуманітарна допомога» Штабу Ріната Ахметова.

Сьогодні, 21 серпня 2015 року, на Донбас вирушила чергова автоколона. Вона доставить 30 тисяч дорослих наборів виживання.

На сьогодні волонтери Гуманітарного штабу Ріната Ахметова видали 4 млн 100 тис. дорослих і 299 тис. дитячих наборів виживання з обох боків лінії зіткнення.