Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

62 автоколони гуманітарної допомоги вже відправив Штаб Ахметова до Донецька

27.08.2015

Рівно рік тому, 27 серпня 2014 року, на стадіон «Донбас Арена» прибула перша автоколона з гуманітарною допомогою від Штабу Ріната Ахметова. Вона доставила 60 тонн продуктів для мирних жителів не підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей. Допомогу Штабу тоді отримали і продовжують отримувати найбільш вразливі категорії населення — люди похилого віку, інваліди, багатодітні сім’ї, сироти тощо

Сьогодні обсяги доставленої до Донецьк допомоги становлять 600–1200 тонн продуктів на тиждень. Допомогу доставляють невеликими колонами по 15 машин, а рух однієї автоколони з Дніпропетровська до Донецька в середньому займає 15 годин. Найскладнішим і найдовшим виявився маршрут через Артемівськ — він тривав «рекордні» 50 годин.

За час роботи донецький логістичний центр Штабу Ахметова перетворився на справжній гуманітарний хаб, на якому приймається, розфасовується й перерозподіляється допомога у 32 пункти видавання. Ці пункти розміщені в 17 містах на непідконтрольних територіях. У ті села й селища, де немає можливості відкрити стаціонарні пункти видавання, допомогу доставляють мобільні бригади волонтерів.

Як змінилася система приймання та обробки гуманітарного вантажу на стадіоні «Донбас Арена» за рік роботи, розповів Андрій Санін, керівник логістичного центру (співробітник ФК «Шахтар»):

«Коли 27 серпня 2014 року до нас зайшли перші 3 фури, всі ми були у стані легкої паніки, оскільки взагалі не розуміли що це таке, надання гуманітарної допомоги, та й запитати було ні в кого — на той момент у Донецьку ще не було нікого з міжнародних гуманітарних місій. Але оскільки ФК «Шахтар» завжди орієнтувався на результат, то ми просто відкинули всі хвилювання і взялися за розв’язання поставлених перед нами завдань.

Виявилося, що великі площі стадіонних паркінгів ідеально підходять для приймання колон із гуманітарним вантажем. Наш абсолютний рекорд у цьому плані — прийняті за один раз 47 20-тонних вантажівок, кожну з яких було розвантажено менш ніж за 30 хвилин. Ми навчилися використовувати під зберігання палет кожен вільний метр внутрішньостадіонних площ, забезпечуючи водночас ідеальний температурний режим для зберігання продуктів.

Ми створили типову модель центру видавання гуманітарної допомоги, що включає в себе не тільки ефективне зонування, але і строгі стандарти обслуговування благоотримувачів, і тиражували її на всі пункти видавання допомоги Штабу Ріната Ахметова.

За минулий рік було зроблено дуже багато, і, не приховую, нам приємно отримувати подяки від людей, які дістають допомогу, і визнання міжнародних гуманітарних місій, які після візиту на Арену кажуть: «Ефективнішої системи надання гуманітарної допомоги ми ще не зустрічали».

З 27 серпня 2014 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова відправив до Донецька 62 автоколони. Це 2056 великовантажних автомобілів, які доставили 41 000 тонн продуктів. Завдяки чому в зоні АТО було видано 3 662 619 дорослих і 259 097 дитячих продуктових наборів.