Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

57 поранених дітей Донбасу пройшли реабілітацію

01.11.2016

57 поранених дітей із Донбасу отримали допомогу Гуманітарного штабу Ріната Ахметова в межах проекту «Реабілітація поранених дітей». З них 53 дитини пройшли курс реабілітаційного лікування в санаторіях України. Ще чотирьом було видано технічні та індивідуальні засоби реабілітації. Про це під час прес-брифінгу в ІА «Українські новини» розповіли координатор Штабу Римма Філь і керівник напряму «Адресна допомога» Юлія Герасименко.

«У базі Гуманітарного штабу зареєстровано 163 поранені дитини. Це ті сім’ї й ті діти, з якими ми зв’язувалися, з якими ми продовжуємо спілкуватися і яким була запропонована або надана допомога. Ми допомагаємо в кожному випадку індивідуально. Допомагаємо ліками, проведенням операцій, засобами реабілітації. І розуміючи, що поранені діти – це системна проблема, у березні 2016 року Штаб Ріната Ахметова запустив проект «Реабілітація поранених дітей». Усім пораненим дітям, які потребували реабілітації, була надана допомога в необхідному обсязі», – розповіла Римма Філь.

З проханням про допомогу на гарячу лінію штабу телефонували батьки з різних міст Донбасу. 60% звернулися по допомогу в Штаб – жителі непідконтрольних територій. Ще 40% – переселенці й жителі «сірої зони» й мирних територій Донбасу. Найбільше заявок на реабілітацію надійшло з Донецька, Маріуполя, Авдіївки, Краматорська. Також у санаторії приїжджали діти з Антрацита, Гірника, Єнакієве, Красногорівки, Мар’їнки, Невельського, Миколаївки, Новолуганського, Світлодарська, Тошківки, Вуглегірська.

Основні напрями надання допомоги:

  • відновлення опорно-рухового апарату;
  • відновне лікування внутрішніх органів;
  • корекція стану після оперативного тривалого лікування;
  • протезування кінцівок;
  • технічні засоби реабілітації;
  • лікування неврологічних захворювань.

Для проходження реабілітації фахівці Гуманітарного штабу вибрали три найкращі санаторії України: «Славкурорт» у Слов’янську, «Арктика» в Бердянську і «Великий Луг» у Запоріжжі.

«Кожне звернення, кожне захворювання ми обговорювали й погоджували з батьками й лікарями. Тактика лікування була опрацьована. Всі діти перебували в санаторіях у супроводі батьків. На жаль, обстріли на Донбасі не припиняються. Знову страждають діти. Ми відстежуємо всі випадки поранення дітей і пропонуємо всю необхідну допомогу постраждалим», – пояснила Юлія Герасименко.

Наприкінці травня 2016 року в запорізький санаторій приїхала і 4-річна Мілана з Маріуполя. Дівчинка дістала важкі поранення і втратила маму в день обстрілу міста в січні 2015 року. «Коли сталася біда, першим, хто надав допомогу, був Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Нам надали всі необхідні ліки для операції й лікування, витратні матеріали, дитяче харчування. Я також хочу подякувати Штабу за допомогу психолога. Мілані було дуже важко в три рочки втратити маму, отримати травму, бачити, як за п’ять метрів від неї вибухають гради. Вона дуже боялася спалахів світла, стуку двері, звуку літака. Весь час ховалася, кожну секунду кликала маму. Але психологи нам дуже допомогли й зараз продовжують роботу з онукою», – розповіла Ольга Абдурашитова, бабуся Мілани.

Після лікування в Дніпропетровську й Києві дівчинці поставили протез, наданий Фондом Фрітца Кройцера. Вже після цього Мілана вирушила на реабілітацію від Штабу Ріната Ахметова. Вона пройшла необхідний комплекс процедур для зміцнення м’язової системи і звикання до протезу. Окремі процедури допомогли дитині стабілізувати стан нервової системи.

«Ми переживаємо кожну трагедію разом із сім’ями. Інакше не можна допомогти по-справжньому й щиро. А допомога Гуманітарного штабу йде від щирого серця. Про кожний випадок поранену дитину знає особисто Рінат Ахметов. Він сам стежить за кожною історією, включається в допомогу. На жаль, потреба в реабілітації залишається. На Донбасі і далі гинуть люди. Гуманітарний штаб готовий і надалі адресно допомагати дітям, які постраждали від конфлікту на сході України. Але ми сподіваємося, що в майбутньому поранених дітей не буде», – сказала Римма Філь.