Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 найбільш нужденних міст Донбасу

16.12.2015

Гостру потребу у продуктах, медикаментах і побутових товарах відчувають до 70% жителів п’яти міст Луганської та Донецької областей: Ровеньків, Зугреса, Алчевська, Єнакієвого і Станиці Луганської. Такими є дані оновленої Гуманітарної мапи потреб населення Донбасу.

За результатами соціологічного дослідження КМІС, найскладніша ситуація в містах Луганської області. Брак медикаментів там відчувають від 60% жителів Станиці Луганської до 70% у Ровеньках. У Донецькій області найскладніша ситуація з медикаментами в Зугресі — потребують 59% населення.

Із продуктами найскладніше у Станиці Луганській — про це заявила половина жителів. Ту ж проблему відчувають від 40% до 43% жителів Єнакієвого, Алчевська та Ровеньків.

«Структура основних потреб людей упродовж року істотно не змінюється. Це медикаменти, насамперед серцеві, заспокійливі і препарати від тиску, продукти харчування, побутові товари та предмети гігієни», — коментує ситуацію Наталя Харченко, Виконавчий директор КМІС.

Втім, соціологи вказують на покращення гуманітарної ситуації в регіоні загалом. Це пов’язано з масштабною роботою гуманітарних місій. «Останній рік люди виживають завдяки гуманітарній допомозі. Якщо ця допомога припиниться, дані Гуманітарної мапи відкотяться далеко назад», — переконана Наталя Харченко.

За 1,5 роки роботи Штаб Ріната Ахметова системно надає допомогу жителям Донбасу з обох боків лінії зіткнення. Продуктові набори люди отримують у понад 100 стаціонарних пунктах. Щомісяця це приблизно півмільйона людей.

«Так, ми бачимо покращення ситуації з продовольством у деяких містах. Але це ті міста, де активно й постійно надає допомогу Штаб Ріната Ахметова. Ті ж населені пункти, куди ми не можемо, з тих чи інших причин, постійно приїжджати до наших земляків, відчувають величезні труднощі і з продуктами, і з ліками. Але упродовж усього року також залишається найважливіший запит від наших земляків — запит на мир», — говорить координатор Штабу Римма Філь.

Соціологічне дослідження «Гуманітарна мапа Донбасу: підсумки року та очікування мирних жителів» було проведено Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ» 24 листопада — 5 грудня 2015 року. Методом телефонного інтерв’ю (CATI) було опитано 2113 респондентів віком понад 18 років. В опитуванні взяли участь жителі 30 найбільш нужденних міст Донецької та Луганської областей