Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

200 реанімобілів для українських лікарень

26.07.2019

200 нових автомобілів швидкої допомоги, оснащених найсучаснішим обладнанням, одержать регіональні лікарні у 22 областях України до кінця цього року. Нові швидкі отримають як обласні лікарні, так і станції швидкої допомоги, і сільські амбулаторії.

«Реанімації на колесах» закуплені за особистим рішенням Ріната Ахметова, засновника благодійного фонду у відповідь на ініціативу президента України Володимира Зеленського.

Це найбільший за 28 років незалежності країни приватний проект у галузі невідкладної медицини.

Перша партія швидких – 30 нових, сучасних авто від Фонду Ріната Ахметова – вже вирушила в лікарні України.

Отже, що це за машини та де вони будуть працювати?

Мова йде про автомобілі типу В Peugeot Boxer, у яких є все необхідне для порятунку людей в умовах надзвичайних ситуацій. В машинах встановлені портативні системи реанімації. Кожен автомобіль – це і є реанімація на колесах, що дозволяє рятувати людські життя в ситуаціях, коли відлік іде на хвилини. Крім того, тут встановлені кисневі апарати, прилади для вимірювання глюкози в крові, сучасні носилки, електрокардіограф, оксиметр.

Обладнання машин дасть змогу своєчасно надавати допомогу в разі серцевих нападів, а це головна причина викликів швидкої допомоги. Кожен третій пацієнт швидкої з інфарктом або інсультом. Також у машинах є обладнання для транспортування людей, які постраждали в ДТП – тих, хто дістав переломи. В автомобілях є також спеціальні крісла, що дозволяють транспортувати людей з інвалідністю та спускати без ліфта з квартири в машину.

За даними соціологічного дослідження КМІС, питання здоров’я та медицини є пріоритетними майже для 60% населення України. І водночас стан медичної галузі просто критичний. Особливо в маленьких містах, селах, де часто-густо нема найнеобхіднішого.

Що ж говорити про машини швидкої допомоги. Їх або немає, або це просто назва на колесах.

Нові машини працюватимуть у тих населених пунктах, де допомога потрібна найбільше.

Цей проект дасть лікарям змогу зробити більш ніж мільйон виїздів і врятувати понад мільйон людських життів. У Фонді всі хочуть, аби люди були здорові, і їм не доводилося викликати швидкі. Але є ще більше бажання – щоб у критичні моменти швидка приїжджала з усім необхідним і за лічені хвилини.

Надання медичної допомоги та сприяння розвиткові української охорони здоров’я завжди були важливими напрямами в роботі Фонду Ріната Ахметова. За 14 років роботи реалізовано низку проектів, які допомогли сотням тисяч українців зберегти своє здоров’я. Це такі важливі програми, як «Рак виліковний», «Стоп туберкульоз». І сьогодні Фонд – єдиний в Україні щороку надає підтримку дітям Донбасу в рамках таких проектів, як «Здорове серце», «Реабілітація поранених дітей», «Ліки дітям», «Тепер я чую».