Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

20 листопада – Всесвітній день дитини

20.11.2015

20 листопада весь світ відзначає Всесвітній день дитини. Для багатьох цей день непомітний і невідомий, а ось для правозахисників і тих, хто працює заради дітей, ця дата символічна.
Рівно 56 років тому Генеральна Асамблея ООН підписала декларацію прав дитини. Цей документ ще називають «Дитячою конституцією», він визначає основні принципи, які мають працювати у кожній правовій державі для забезпечення найкращих інтересів дитини.

Діти, для яких працює портал «Сирітству – ні!» - це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Це також діти, які мають батьків, але через різні соціально-економічні проблеми виховуються у сиротинцях.

Понад 80 тисяч дітей, які виховуються в інтернатних закладах, мають право на сім’ю та сімейне виховання. Серед цих дітей 12 тисяч – саме діти, в яких немає батьків (інформація Міністерства соціальної політики на 2014 рік).

Сьогодні, коли в Україні, на підйомі волонтерський рух і багато фахових громадських ініціатив, є реальна можливість допомогти цим дітям – знайти їм родини або повернути до біологічних сімей.
Кожен, хто прагне допомагаючи дітям в інтернатах, має розуміти, що ніякі подарунки не замінять дитині сім’ї. Якщо з різних причин не вдається повернути дитину до батьків або знайти їй прийомну сім’ю, ось кілька принципів допомоги вихованцям інтернатів та дитячих будинків:

-    Підтримуй дітей, які хочуть вирватися з інтернату, вивчитися, реалізуватися у суспільстві;

-    Заохочуй дітей до навчання;

-    Соціалізуй дітей (навчи готувати їжу, правовій та фінансовій грамотності;

-    Організовуй корисне і пізнавальне дозвілля;

-    Надавай більше можливостей зустрічатися з людьми, які можуть стати прикладом для наслідування.

СИРІТСТВУ - НІ!