Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

150 тисяч наборів виживання від мобільних бригад: як доставляють допомогу в села Донбасу?

13.06.2016

152 748 дорослих і дитячих наборів виживання вже доставили в села й селища Донецької області мобільні бригади волонтерів Штабу Ріната Ахметова. Географія доставляння допомоги «мобільними» волонтерами – 425 населених пунктів. Більше половини з яких – це «сіра зона».

«Всього наші волонтери подолали понад 70 тисяч кілометрів сільських доріг. Ми намагаємося не просто доставити допомогу, а зробити це максимально зручно й безпечно для людей. Мобільні бригади – найефективніший спосіб. Особливі виїзди – це доставляння допомоги в «гарячі точки», де не припиняються обстріл і люди залишаються в дуже важких і небезпечних умовах. У Піски, Майорськ, Гранітне, Опитне, Авдіївку, Артемове й ще два десятки таких сіл ми здійснили за кілька виїздів, розуміючи, що люди чекають і потребують допомоги. Для багатьох сімей, які не мають можливості виїхати, це єдине джерело виживання», – розповів Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу.

Сьогодні, 13 червня, працюють дві мобільні бригади. Вранці почалося видавання в селищі Кірове, поблизу міста Торецька. Також у режимі напівстаціонарного пункту допомогу видають в Амвросіївці.

Всього у Штабі 3 мобільні бригади по 5 осіб. Кожна бригада на місяць робить більш ніж 6 виїздів. За день волонтери встигають видати від 100 до 1000 продуктових наборів.

«Робочий день бригади починається задовго до світанку. Збори, навантаження й повторний огляд гуманітарного вантажу, всіх необхідних документів. Потім довга дорога до людей через блокпости з перевірками й очікуваннями. Найдовший робочий день становив 22 години. Нерідко перечікуємо обстріли прямо в полях. На виїзд вирушають 5 волонтерів, включно з водієм, часто допомагають місцеві жителі. За день у кожного з них колосальний обсяг роботи, нерідко під акомпанемент обстрілів неподалік. На одне видавання приходять по кілька сотень жителів кожен зі своїми потребами й бідою. Ми намагаємося не тільки вручити набір, але й вислухати, підтримати», – розповіла Юлія Малахова, координатор мобільних бригад Штабу.

Допомогу від мобільних бригад Штабу Ріната Ахметова можуть отримати мирні жителі й переселенці найбільш соціально незахищених категорій. Перелік категорій і графіки виїздів волонтерів до кінця червня можна знайти за посиланням.