Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

150 000 дітей отримали допомогу Фонду Ріната Ахметова

18.09.2018

У Маріуполі пройшов круглий стіл «Діти, постраждалі від війни. Актуальні напрями допомоги», у якому взяв участь Фонд Ріната Ахметова. Організатором заходу виступила Маріупольська спілка молоді. Учасниками стали представники ООН, ОБСЄ, українських благодійних фондів та місцевих органів влади.

У процесі обговорення Роман Рубченко, директор Фонду Ріната Ахметова, представив результати діяльності програм і напрямів Фонду, які п’ятий рік системно працюють на Донбасі. Це «Мирне літо – дітям Донбасу», «Реабілітація поранених дітей», «Ліки дітям», а також доставляння дитячих і дорослих продуктових наборів для жителів 85 населених пунктів на лінії зіткнення. У межах цих програм приблизно 150 000 дітей отримали допомогу різного характеру.

«Діти Донбасу сьогодні потребують особливої уваги та підтримки. За даними ЮНІСЕФ, життя більш ніж 200 тисяч дітей, які проживають у зоні бойових дій, щодня наражаються на небезпеку. Тільки з початку цього року на Донбасі дістали поранення 10 дітей, а починаючи з 2014 року – 268. З найперших днів конфлікту допомога дітям стала пріоритетом для Ріната Ахметова. Фонд – єдиний в Україні системно та масштабно більш ніж чотири роки допомагає в реабілітації поранених дітей Донбасу. Понад 100 постраждалих хлопців і дівчат отримали допомогу за проектом «Реабілітація поранених дітей». Вони змогли пройти реабілітацію в найкращих санаторіях України. Пораненим дітям необхідна системна допомога: більшості з них потрібно проходити по кілька курсів відновного лікування. Але це тільки одна сторона проблеми», – розповів Роман Рубченко.

Десятки тисяч дітей із зони конфлікту потребують також психологічного відновлення. Для них уже четверте літо працює проект Фонду «Мирне літо – дітям Донбасу». Завдяки йому 4000 дітей, які проживають з обох боків лінії зіткнення, змогли пройти психологічну реабілітацію. З ними працювали психологи Фонду, які допомагали впоратися з посттравматичним синдромом.

«Фонд Ріната Ахметова – єдиний в Україні серйозно займається цим питанням. Працювати з такими дітьми потрібно системно. Адже більшість дітей після відпочинку змушені повернутися в зону збройного конфлікту. Тому дуже важливо не тільки виводити їх із тривожного стану, а і вчити справлятися зі складними ситуаціями самостійно. Чим і займалися психологи Фонду, які пройшли навчання за курсом «Травма війни», – зазначив Рубченко.

Він також звернув увагу на ще одну гостру тему – допомога хворим дітям, які через збройний конфлікт були позбавлені доступу до життєво важливих медикаментів. Це діти, які живуть на непідконтрольних територіях та із сімей переселенців. Для них працює проект «Ліки дітям». Фонд регулярно видає життєво необхідні препарати тим, хто страждає на астму й епілепсію. Проект працює третій рік, за цей час допомогу отримали понад 1300 дітей.

Зі свого боку Ксенія Сухова, заступник міського голови Маріуполя, розповіла, що в Маріуполі серйозно займаються наданням допомоги дітям, які постраждали в результаті військового конфлікту.

«Наше ключове завдання – щоби травма війни не залишилася на все життя з цими дітьми. Наші діти – наше майбутнє. Якщо сьогодні ми не будемо опікуватися цим питанням, завтра можемо зіткнутися зі ще складнішими проблемами. Я сподіваюся, що сьогодні, після продуктивного обговорення, ми виробимо план допомоги. І подальші наші дії будуть спрямовані на психологічну адаптацію та інтеграцію дітей у мирне життя», – зазначила Ксенія Сухова.

Як розповіла представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Олена Родіоненко, найбільш вразливі діти живуть безпосередньо біля контактної лінії. За деякими оцінками, тільки на контрольованій урядом стороні проживають понад 55 тисяч дітей у межах 15 км від лінії розмежування. На сьогодні конфлікт продовжує загрожувати добробуту дітей щодня.

Круглий стіл пройшов напередодні Міжнародного Дня миру, який святкують 21 вересня.