Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: унікальний досвід допомоги та порятунку

23.07.2020

2014 року схід України охопило полум’я конфлікту, яке не вщухло досі. Мільйони людей були позбавлені ліків, медичних послуг і харчових продуктів. Тоді на допомогу країні одним із перших прийшов Рінат Ахметов. За його особистим рішенням, у серпні 2014-го було створено одну з найбільших програм Фонду – Гуманітарний Штаб.

– Рінат Ахметов поставив перед командою Фонду завдання – допомагати. Допомагати стільки, скільки буде можливо, допомагати тим, кому це максимально необхідно, допомагати там, де найважче. Завдяки цим ініціативам люди знали, що їх не кинули. Кожен день у телефонних дзвінках і листах, які продовжують надходити до Фонду, вони говорять про те, що ця допомога для них чимось набагато більшим, ніж просто їжа. Це справжні набори виживання. Це та допомога, яка давала кожному силу й точку опори, – згадує Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Основою роботи Гуманітарного Штабу стала унікальна для України система доставляння та розподілу гуманітарної допомоги. Вона базувалася на аналізі потреб населення, жорстких часових рамках під час сортування продуктів, формування продуктових наборів і їх доставляння в населені пункти вздовж 427-кілометрової лінії зіткнення. Такий підхід дав змогу домогтися, здавалося б, неможливих темпів роботи. Наприклад, на формування одного набору вагою 14 кг ішло всього 52 секунди!

Робота Гуманітарного Штабу увійшла в історію, адже його досвід порятунку в умовах збройного конфлікту досі не має аналогів в Україні.

– Це науковий підхід. Для того, щоб організовувати допомогу, було проведено велике соціологічне дослідження і створено карту. Вона дала змогу оцінити, що потрібно людям у кожному населеному пункті. Ця карта стала основою для координації роботи не тільки Фонду Ріната Ахметова, а й інших організацій – Червоного Хреста й так далі», – говорить Володимир Паніотто, керівник Київського міжнародного інституту соціології.

За словами експерта, завдяки такому підходу люди на Донбасі отримували саме ту допомогу, яка була їм необхідна. Ноу-хау Фонду стало справжнім промінцем надії для найбільш незахищених мирних жителів: людей похилого віку, людей з обмеженими можливостями, дітей, багатодітних сімей.

З лютого 2017 року роботу «Донбас Арени» в Донецьку, де розташовувався розподільчий центр – серце Штабу – і формувалися продуктові набори, було повністю заблоковано. Самі люди називали її «Ареною милосердя» і знали, що тут вони завжди можуть розраховувати на допомогу. Після блокування стадіону не менш ніж пів мільйона осіб опинилися на межі виживання, позбавлені навіть елементарних продуктів.

– Я пам’ятаю день 28 лютого, коли заборонили видавати гуманітарну допомогу. Мені зателефонувала подруга, плакала, – згадувала мешканка Донецька, пенсіонерка Ірина Покаленко.

І все ж, жінка похилого віку разом із сотнями інших містян ще кілька днів поспіль приходила до «Донбас Арени». Людей вела одна надія: раптом знову будуть видавати продукти. І навіть через кілька років вони продовжують вірити, що «Арена милосердя» повернеться.

Однак розподільчий центр Гуманітарного Штабу продовжив роботу в Маріуполі. Як і на «Арені милосердя», діяв цілий рік, уранці й увечері заради допомоги мільйонам людей. Саме звідси допомогу Ріната Ахметова відправляли дорогами Донбасу, як артеріями, у найвіддаленіші села, міста та селища. Туди, де вибухи та відчай, де мирним жителям потрібні порятунок і підтримка. Туди, куди доїжджали тільки бригади мобільної видачі Гуманітарного Штабу й разом із допомогою привозили людям надію.

Допомога Ріната Ахметова врятувала понад мільйон життів з обох боків лінії зіткнення. Починаючи з 2014 року, мирні жителі в зоні конфлікту отримали приблизно 12,5 мільйона наборів виживання, тобто понад 134 тисячі тонн продуктів. Для їх одночасного перевезення знадобилося б понад 6700 повністю завантажених фур. Вишикувані колоною, вони б розтягнулися майже на 100 кілометрів.