Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: мирне літо дітям Донбасу

28.07.2020

2015 року почав працювати унікальний проєкт Фонду «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». За цей час його учасниками стали приблизно 4500 дітей.

Головне завдання проєкту – психологічна реабілітація дітей, які довгий час провели в зоні збройного конфлікту. Подолати страх постійних обстрілів, відпустити цей вантаж і рухатися вперед допомагають досвідчені психологи, які пройшли спеціальний курс «Травма війни». Вони вчать знизити тривожність, підвищити впевненість у собі, розвинути фантазію та уяву, позбутися страхів. Крім того, учасники проєкту вчаться правил поведінки в надзвичайних ситуаціях.

«Сотні тисяч дітей у зоні бойових дій на Донбасі щодня ризикують бути вбитими чи пораненими. Результатом життя в атмосфері страху за себе і близьких стає посттравматичний синдром. За даними Постійного представництва України при ООН, 430 000 дітей сходу країни живуть із психологічними травмами. Важлива характерна риса проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» полягає в тому, що досвідчені психологи Фонду допомагають дітям впоратися з негативними наслідками спогадів про збройний конфлікт. Щоб стрес не позначався на їхньому здоров’ї. Достатньо провести лише день під обстрілами, щоб отримати психологічну травму війни на все життя. Для сотень хлопчиків і дівчаток Донбасу участь у проєкті стала єдиною можливістю отримати психологічну реабілітацію та навички, що дають змогу справлятися зі стресовими ситуаціями», – розповіла Ірина Блажан, директор проєктів і програм Фонду.

Повернути дитині почуття та радість життя

Особливу увагу психологи приділяють тим дітям, які всі ці роки живуть у гарячих точках сходу України. Там, де й зараз заледве не щодня звучать обстріли.

«Такій дитині років 10–12, а в неї всі почуття застигли. На обличчі в найкращому разі напівпосмішка, а в очах немає зовсім радості. Свої тривоги вони тримають усередині, і це небезпечно тим, що може нагадати про себе набагато пізніше. Наприклад, неврозами. Тому наша робота спрямована на пошук для такої дитини нових ресурсів і способів адаптуватися до життя в нових для неї умовах», – розповіла психолог Фонду Валерія Волкова.

Одним з учасників проєкту став Ваня Васильєв. Хлопчик і його мама жили в Донецьку, але конфлікт змусив їх покинути рідні місця.

«Коли почалися сильні обстріли, друзі порадили перебратися до них у Краматорськ. Але збройні дії наздогнали нас і там. У лютому 2014 року відбувся страшний обстріл – загинуло багато людей. Під вогнем опинився й дитячий садок, у який ходив Ваня», – розповіла мама Олена.

Той день хлопчик запам’ятав у найдрібніших подробицях. Ось тільки разом зі спогадами про обстріл з’явилися нічні кошмари.

«Пам’ятаю, як вихователька всіх відразу намагалася обняти. А я скраю був, руки в неї не такі вже довгі, тому не всіх встигла обійняти. Дехто плакав», – згадує Ваня.

І тільки ставши учасником проєкту, дитина почала потроху приходити до тями. За словами Івана, психолог навчив його та інших дітей долати страхи. А також справлятися з такими емоціями, як тривога та нервозність. До речі, психологи Фонду допомогли здолати психологічну кризу також його мамі. Після переїзду з Донецька жінка опинилася в смузі затяжного відчаю: житло з усім майном було знищено, і щоб звести кінці з кінцями, їй довелося влаштуватися на три роботи. «Для дітей проєкт – це найбільший подарунок від Ріната Ахметова. Завдяки йому Ваня почав багато говорити про добре, згадувати щось приємне», – подякувала Олена.

А Іван додав: «Це дуже важливий проєкт для дітей, тому що допомагає знайти себе, забути все, що було».

А ось Микиті Новгородському з Горлівки проєкт допоміг стати впевненішим у собі, частіше посміхатися та більше довіряти людям. До цього хлопчик майже постійно був у стані постійної тривоги: «Це почалося кілька років тому. Я ішов зі школи з другом, і ми потрапили під обстріл. Навколо все вибухало, ми встигли сховатися в під’їзді. Було дуже страшно. Зараз мені набагато краще. Дякую Рінату Ахметову за цю підтримку».

Новий формат

Цьогоріч шостий сезон проєкту стартує 9 серпня й буде проходити в онлайн-форматі. Це пов’язано з карантинними заходами безпеки через епідемію коронавірусу. Втім, учасники не нудьгуватимуть. На них чекають не тільки дистанційні заняття з досвідченим психологом, але також кілька приємних нововведень. Так, абсолютно новою подією стане проєкт «Кіно Літо». Діти дізнаються про ключові професії в кіновиробництві, отримають базові навички створення власного контенту. А також візьмуть участь у диджитал-конкурсі на найкращу відеоісторію.

Хто може стати учасником проєкту

У проєкті беруть участь школярі 8–16 років: діти з малозабезпечених і соціально незахищених сімей, діти з прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, діти опікунів і усиновителів Донецької, Луганської області; діти, які проживають на не підконтрольній Україні території й у «сірій зоні», а також діти-переселенці.

Докладніше про проєкт можна дізнатися тут та на гарячій лінії Фонду Ріната Ахметова 0800 509 001.