Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: Лінія порятунку

14.08.2020

0 800 509 001 – цифри, які змінили долі тисяч людей. Це номер гарячої лінії Фонду Ріната Ахметова, яка 14 серпня святкує свій день народження. Уже шість років люди, доведені до відчаю через біди, які спіткали їхні сім’ї, телефонують сюди й часто чують довгоочікуване «Допоможемо».

Потреба в багатоканальному телефоні у Фонду Ріната Ахметова з’явилася з початком збройного конфлікту на Донбасі. Коли потрібно було екстрено рятувати людей і вивозити їх з-під обстрілу в безпечні місця. Ніхто не хотів або не міг узяти цю роботу на себе. Ніхто, крім Фонду Ріната Ахметова. Ще в травні він почав евакуювати людей із зони конфлікту. Першими врятували дітей із дитячого будинку в Слов’янську. Потім були інші інтернати, багатодітні сім’ї, люди похилого віку… Люди берегли номери працівників Фонду, як таємне знання, надсилаючи рідним і близьким, хто все ще залишався там, під шквальним вогнем. За цими номерами телефонували не перестаючи. Стало зрозуміло: масштаб біди настільки величезний, що без гарячої лінії не впоратися.

– З перших хвилин роботи лінія була навіть не гарячою, вона палала від болю. Телефонні дзвінки надходили від мешканців Слов’янська, Краматорська, Миколаївки, Горлівки та інших міст і селищ Донбасу. Оператори координували маршрути, допомагали з квитками, знаходили варіант безоплатного розміщення, просто говорили зі зневіреними людьми. За потреби диспетчери зв’язувалися з МНС, швидкою, – згадує багаторічний координатор Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

Гаряча лінія працювала цілодобово, приймаючи до 10 тисяч дзвінків на добу.

– Ми плакали від того, що не могли відразу ж евакуювати всіх, хто звернувся по допомогу. Тому насамперед рятували людей, які не можуть про себе подбати самі. Бувало, Фонд вивозив більш ніж тисячу людей за день. А дзвінків надходило понад 10 тисяч на добу. Якщо є пекло на землі, то це був воно, – згадує Римма Філь.

За страшне літо 2014 року Фонд евакуював приблизно 40 тисяч мирних жителів. З них майже 15 тисяч – це діти, орієнтовно 7 тисяч людей були розселені на 29 базах відпочинку. Тут вони, нарешті, могли не переживати за життя своїх дітей і батьків, братів і друзів. Їхнім квитком із пекла стали заповітні цифри: 0 800 509 001.

– Я зателефонувала на гарячу лінію прямо під час бомбардування! Там відразу відгукнулися, запропонували поїхати до Святогірська, де вже готові були прийняти людей, – згадує Інна Ісмаїлова, мешканка Слов’янська.

Коли активна фаза проєкту «Евакуація та розселення» закінчилася, дзвінки на гарячу лінію не припинилися. З’явилася ще одна масштабна проблема – голод. Вона наростала, як снігова грудка. Дедалі більше мирних жителів Донбасу потребували продуктів харчування. Ці крики про допомогу були почуті.

Фонд Ріната Ахметова за шість років збройного конфлікту врятував життя більш ніж мільйона людей, доставивши найбільш нужденним жителям «сірої зони» 134,4 тис. тонн продуктів. Це приблизно 12,5 млн наборів виживання.

Фахівці гарячої лінії Фонду Ріната Ахметова зробили важливий внесок у створення гуманітарної карти потреб Донбасу. У цьому унікальному документі надано об’єктивну оцінку, у яких населених пунктах Донецької та Луганської областей найбільш напружена ситуація з продуктами та медикаментами, водою й доступом до медичної допомоги. Напрацюваннями Фонду активно користувалися міжнародні гуманітарні організації, як-от ООН і Червоний Хрест.

Сьогодні гаряча лінія продовжує роботу та допомагає Фонду оперативно оцінювати потреби людей, які потребують допомоги, встановити зворотний зв’язок за програмами та проєктами.

– Люди й далі телефонують із найрізноманітніших питань. Багато дзвінків щодо проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Цікавляться, як усиновити дитину, які документи для цього потрібні, дізнаються адреси служб з усиновлення. Часто телефонують батьки малюків із вадами слуху та вадами серця. Їм даємо інформацію про проєкти Фонду «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую!» «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». В останній місяць часто консультуємо людей за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Є й інші дзвінки – від людей, які вже отримали допомогу Фонду. Дякують, розповідають, як змінилося їхнє життя завдяки підтримці Ріната Ахметова. Це найвища оцінка нашої роботи! – сказала Юлія Бейриш, керівник гарячої лінії Фонду Ріната Ахметова.

За шість років роботи консультацію фахівців гарячої лінії Фонду Ріната Ахметова отримав більш ніж мільйон людей.