Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: допомога хворим дітям

10.08.2020

Допомога дітям завжди в пріоритеті в Ріната Ахметова, особливо коли йдеться про порятунок життя. Тому всі 15 років своєї роботи Фонд надає допомогу, яка дає змогу зберегти життя та здоров’я дитини або рятує від фізичної та психологічної інвалідності завдяки ургентним операціям або реабілітації.

Артем живе в Донецьку. У дитини було кілька операцій на діафрагмі та серці. Після останнього хірургічного втручання хлопчик начебто почав видужувати, але потім став задихатися ночами. Лікарі діагностували астму й попередили, що без щоденного приймання ліків він може померти.

З початком збройного конфлікту на Донбасі 2014 року Артем та інші важкохворі діти втратили можливість отримувати препарати, які буквально продовжують їм життя. Щоб допомогти таким дітям, 2015 року Фонд Ріната Ахметова запустив проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Ліки дітям».

Упродовж п’яти років хлопчики та дівчатка до 14 років, які проживають як на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, так і із сімей-переселенців із підконтрольних територій, отримували від Фонду ліки. Основні напрями допомоги – протиастматичні і протисудомні препарати. Ліки видавали на контрольованій Україною території, в аптеках Краматорська, Маріуполя та Бахмута. Дорога за ними для батьків важкохворих дітей була, по суті, дорогою життя.

У Єсенії з Макіївки в ранньому віці діагностували епілепсію. Перший напад стався, коли дівчинці не було і трьох років.

– У Єсенії така форма епілепсії, що напади трапляються вночі. Із самого її дитинства я звикла спати дуже чуйно. Засне, а через 15 хвилин напад. Завдяки лікам від Фонду Ріната Ахметова напади припинилися, почалася ремісія. Без цієї допомоги я, напевно, і не впоралася б. По-перше, тому що ці ліки дуже дорого коштують. По-друге, тому що в нас, на непідконтрольній території, цих ліків просто немає. Є аналоги, але доньці вони не підходять, – розповідала Олена, мама дівчинки.

За час існування проєкту хворим дітям було видано понад 4,4 тисячі наборів медикаментів (а саме 231 набір інсуліну; 813 – тест-смужок; 1 762 – протисудомних і 1628 наборів протиастматичних препаратів). Цю допомогу отримали 1344 дитини.

Фонд допомагає також дітям із вадами серця та проблемами слуху. Спеціально для них були запущені проєкти «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце» й «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Допомогу за цими напрямами отримали майже триста дітей.

Дітям із діагнозом «вада серця» Фонд Ріната Ахметова допомагає з 2013 року. 2017 року для системної боротьби з недугою було створено окремий проєкт. У його рамках дітям проводять корекційні операції із закриття вади спеціальним імплантом – оклюдером у провідних кардіоклініках країни.

Однією з учасниць проекту стала десятирічна Аня. Дівчинка з’явилася на світ у результаті кесаревого розтину, з раннього віку хворіла на обструктивний бронхіт. «Під час планових оглядів педіатр регулярно говорив про шуми в серці. УЗД показало ваду», – розповідає Тетяна Олександрівна, мама дитини.

Коли Ані було два роки, лікарі приголомшили рідних страшною новиною: вада збільшується, тому потрібне оперативне втручання. Найбільш оптимальним і малотравматичним варіантом було встановлення імпланту. Але доходів матері-одиначки Тетяни Олександрівни вистачало тільки на оплату житла та продуктів. Тоді жінка звернулася по допомогу до Фонду й Ані встановили оклюдер. Уже більш ніж рік дівчинка веде повноцінне життя, з активними іграми, без задишки та головних болів. Разом із нею допомогу отримала ще 123 дитини.

Трирічний Роберт Довгалюк із Маріуполя ще пів року тому жив у повній тиші – після народження лікарі з’ясували, що в нього двостороння сенсоневральна глухота. Діагноз став для мами малюка ударом. Вона виховує Роберта одна, і грошей на розв’язання проблеми в неї не було. Фонд подарував хлопчику високочутливий слуховий апарат. Тепер він чує.

Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із вадами слуху з 2007 року. За цей час малюкам із глухотою чи приглухуватістю було встановлено 179 високочутливих слухових апаратів.