Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 фактів про Донбас. Нове дослідження

23.11.2016

  1. За останні півроку зросли потреби в продуктах і медикаментах. Кожен третій житель Донецької області (29%) потребує ліків, кожен четвертий (26%) – продуктів. Найбільше бракує м’яса, молочних продуктів і свіжих фруктів. Люди потребують серцевих, антивірусних препаратів, ліків від тиску.
  2. Кожен четвертий житель (26%) висловив думку, що «терпіти наше тяжке становище вже неможливо». Це на 9% більше, ніж у травні (17%).
  3. 67% опитаних жителів Донецькій області з обох боків лінії розмежування вказали, що в їхньому населеному пункті надається гуманітарна допомога. Кожен третій отримував її особисто. 80% від усієї гуманітарної допомоги надходить від гуманітарного штабу Ріната Ахметова.
  4. На непідконтрольних територіях кількість людей, які отримують допомогу, вища, ніж на контрольованих. 44% жителів непідконтрольних територій під час опитування вказали, що особисто отримують гуманітарну допомогу, з них 87% – від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.
  5. Більш ніж 500 тисяч осіб за останні півроку хоча б раз перетинали лінію дотику. Один раз лінію розмежування перетинали 37% людей, решта переміщалися набагато частіше. 6% опитаних переміщалися більш ніж 10 разів.
  6. 62% сімей Донецькій області розділила лінія дотику. Чинна перепустка є в кожного другого жителя непідконтрольної території і в кожного п’ятого на підконтрольній території.
  7. У кожного четвертого жителя Донецької області (25%) була потреба у перетині лінії розмежування. Переважна більшість (84%) вважає важким проходження блокпостів. Основні проблеми – черги й низька пропускна здатність. Середня тривалість очікування в черги – 8 годин 30 хвилин.
  8. Половина жителів області з обох боків лінії зіткнення не довіряє жодному джерелу інформації. Найвищою довірою користуються телебачення й інтернет-сайти, які також є основними джерелам інформації для населення регіону.
  9. На 10% (проти травня 2016 року) скоротилося число тих, хто очікує поліпшення життя наступного року (зараз таких 24%) і зросла кількість тих, хто вважає, що за рік їхня сім’я буде жити гірше (зараз таких 22%). Найбільш песимістичні прогнози в пенсіонерів.
  10. 45% жителів області не можуть припустити, коли завершиться конфлікт. Кожен шостий (16%) вважає, що конфлікт затягнеться більш ніж на 5 років. Якщо порівняти з даними травня, скоротилося число тих, хто сподівається на закінчення конфлікту упродовж наступного року (жовтень – 12%, травень – 17%).

Соціологічне дослідження КМІС «Донбас: життя й бар’єри» проводилося з 21 жовтня до 7 листопада 2016 року на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ». Методом телефонного інтерв’ю на стаціонарні та мобільні телефони (CATI) було опитано 2102 респондентів віком понад 18 років зі 100 населених пунктів Донецької області, як на підконтрольній, так і на непідконтрольній території.