Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 фактів про Донбас. Дані оновленої гуманітарної мапи

30.06.2015

У червні Гуманітарний штаб Ріната Ахметова презентував оновлену Гуманітарну мапу потреб мирних жителів у Донецькій і Луганській областях, а також внутрішніх переселенців. Перед вами 10 фактів про ситуацію на Донбасі.

  1. 41% жителів Донецької й Луганської областей потребують продуктів харчування. Найбільш затребувані олія, крупи й консерви. У дефіциті свіже м’ясо, риба, молочні продукти, фрукти та овочі.
  2. 52% опитаних відчувають потребу в медикаментах, особливо серцевих ліках, препаратів від тиску й заспокійливих.
  3. 34% жителів зони АТО говорять про брак побутових товарів — мийних засобів, порошку, мила й шампунів.
  4. 62% людей оцінюють ситуацію, як «жити важко, але можна терпіти». 30% вважають, що терпіти тяжке становище «вже неможливо», і тільки 6% кажуть, що «все добре й жити можна». Найбільш проблемна ситуація — у Стаханові, Ровеньках і Дзержинському.
  5. 36% жителів найбільш нужденних міст Донбасу вказали, що в їхньому місті тривають активні бойові дії.
  6. Абсолютна більшість — 93% — сказали, що з моменту початку конфлікту вони переживали потенційно травмувальну подію і / або відчувають симптоми, властиві для «травми війни» та інших психологічних розладів.
  7. 81% опитаних у зоні АТО визнав, що пережив подію, яка викликала сильний страх і відчуття безпорадності, а 45% були свідками того, як інші люди дістали важку травму через поранення або загинули. Внаслідок чого 78% жителів Донбасу тепер відчувають постійні проблеми зі сном, а 71% не покидає гостре почуття тривоги, напруження й розгубленість.
  8. 29% жителів покинули свої населені пункти. З 2,9 млн жителів 27 міст Донбасу виїхали приблизно 850 тисяч людей.
  9. Дедалі менше людей заявляють про бажання виїхати зі свого міста: 93% не хотіли б залишати місце проживання, 4% хотіли б, але не можуть, і тільки 1% планує виїхати в майбутньому.
  10. 12% внутрішніх переселенців змушені були повернутися назад у свій населений пункт. Основні причини повернення — припинення активних бойових дій — 31%, брак грошей для оплати житла — 27% і побоювання за залишене майно — 24%.

В октябре 2014 года Гуманитарный штаб Рината Ахметова впервые представил Гуманитарную карту Донбасса, которая отображает нужды жителей зоны АТО и вынужденных переселенцев. В ее основе – исследование Киевского международного института социологии. С момента создания карты было проведено 5 исследований. Последнее из них – со 2 по 14 июня 2015 года. Методом телефонного интервью (CATI) был опрошен 2101 респондент в возрасте старше 18 лет. В опросе приняли участие жители 27 самых нуждающихся городов Донецкой и Луганской областей.