Горячая линия 0800509001
ru
ru

Як пройшла зустріч з фахівцями «Діалог на тему»: про підвищення виховного потенціалу прийомних батьків

15.07.2024

11 липня 2024 року успішно пройшла зустріч з фахівцями «Діалог на тему», присвячена методам підвищення виховного потенціалу прийомних батьків, організована програмою «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Захід відвідали 113 учасників, серед яких були фахівці служб у справах дітей та центрів надання соціальних послуг, психологи центрів соціальних служб та фахівці сфери охорони здоров’я.

Спікерка онлайн-заходу, психологиня та тренерка Людмила Проценко розповіла учасникам, як потрібно надавати підтримку прийомним батькам, опікунами, усиновителям, батькам-вихователям для підвищення їхнього виховного потенціалу.

Під час заходу були опрацьовані такі теми та питання:

1. Розуміння основних закономірностей розвитку дитини на різних вікових етапах.

2. Шляхи та техніки конструктивної взаємодії батьків з дітьми відповідно до вікового розвитку дітей.

3. Емоційно-вольова сфера розвитку особистості. Форми вираження емоцій та почуттів.

4. Психічні стани особистості в різних ситуаціях життєдіяльності.

5. Мотиваційна сфера особистості. Потреби як основа мотиваційної сфери особистості.

6. Стратегії формування мотивації.

Під час роботи спікерка провела інтерактивне опитування та проробила з учасниками ресурсні практичні вправи. Фахівчиня окреслила шляхи й техніки конструктивної взаємодії батьків з дітьми відповідно до їх вікового розвитку.

«Вчимося використовувати власний досвід дитинства для глибшого розуміння почуттів прийомної дитини, дитини-вихованця та налагодження з нею конструктивних взаємин», – порадила Людмила Проценко.

Психологиня пояснила, що формування батьківської компетентності є безперервним процесом, що розвивається на таких рівнях, як усвідомлення, знання/розуміння, застосування навичок та їх закріплення.

Експертка розповіла, що виховання в дитини мотиваційної спрямованості має супроводжуватися впливом на її емоції.

«Учіть дітей розпізнавати свої емоції та розповідати про них», – наголосила Людмила Проценко.

Психологиня зазначила, що для підвищення виховного потенціалу необхідно знати етапи й специфіку вікового розвитку дитини, а також розвивати у батьків уміння розпізнавати та задовольняти потреби дітей різного віку.

«Важко навчити дітей того, чого самі не вміємо», – зауважила Людмила Проценко.

У процесі зустрічі учасники-фахівці долучалися до усного обговорення тем, ставили запитання експертці, ділилися досвідом роботи та порадами, як підтримувати прийомних батьків під час виховання дітей.

Після проведення «Діалогу на тему» в чат платформи TEAMS та у вайбер-групу Фонду Ріната Ахметова надійшла велика кількість подяк спікерці та команді за організацію цікавої зустрічі на актуальну тему. Учасники відзначили креативний формат заходу, окремо виділили важливість та корисність наданої інформації та практичних вправ для роботи з батьками й прийомними дітьми.

Тож можемо констатувати, що зустріч з фахівцями була результативною, креативною, пізнавальною, пройшла в теплій та дружній атмосфері.

Відгуки учасників зустрічі:

«Дуже гарна зустріч! Ми мали можливість не лише слухати, а й брати участь у виконанні невеликих вправ. Дякую за корисну інформацію, якою буду користуватися у своїй роботі»

«Вебінар дуже інформативний та корисний для використання в роботі. Дякую за вашу роботу! Багато цікавих на потрібних тем ви піднімаєте, вони важливі як для фахівців із соціальної роботи, так і для тих, хто прийняв у свою родину дитину»

«Дякую! Дуже корисна та професійно викладена інформація»

«Щиро дякую за можливість підвищити свій професійний рівень, отримати корисні знання та навички»

«Дуже цікавий лектор, видно, що має практичний досвід роботи з дітками»

«Дякую пані Людмилі за цікавий формат зустрічі. Представлені вправи та інформація є корисними для мене не тільки як для фахівця, але і мами. Дякую організаторам за такі цікаві та необхідні заходи!»

«Дуже актуальна та важлива зустріч! Дякую спікерці за цікаву подачу матеріалу»

«Корисна та потрібна інформація для використання в роботі з прийомними батьками та прийомними дітьми»

«Дякую! Зустріч сподобалася, я покращила свої знання та отримала нові, які буду застосовувати як в роботі, так і в повсякденному житті»

Також читайте поради, як допомогти дитині впоратись з агресією за посилання.

Эта страница доступна на украинском языке