Горячая линия 0800509001
ru
ru

Мені пощастило стати експерткою проєкту Фонду Ріната Ахметова: як Фонд реалізовує свою місію

16.07.2024

Дитинство – це період, коли закладаються фундаментальні якості особистості, що забезпечують психологічну стійкість, етичні орієнтири, життєздатність та цілеспрямованість.

«Просвітник Фредерік Дуглас наголошував, що простіше виховати сильну дитину, ніж відновити зломлену. Саме цим і займається Фонд Ріната Ахметова – допомагає зломленим дітям-сиротам та дітям без батьківського піклування знайти щастя в нових родинах за допомогою проєкту «Рінат Ахметов – Дітям»», – зазначила психологиня, вихователька ДБСТ та експертка Фонду Людмила Відніченко.

У дитинстві фундаментальні та духовні якості особи не розвиваються спонтанно, вони формуються в умовах вираженої батьківської любові, коли сім'я формує у дитини потребу бути відданим, виховує здатність співпереживати й радіти іншим людям, нести відповідальність за себе та інших, прагнення вчитися, мріяти, планувати, досягати. Як же жити й розвиватися дітям, які позбавлені батьківського піклування? А разом з цим і любові, прийняття, захищеності, розуміння, сьогодення та майбутнього! Дитина – це особа, яка не може самостійно про себе подбати, а дитинство, яке зазнало зради, болю, жорстокості, голоду й холоду, не буде мати компенсацію в майбутньому, і без родинного тепла такі люди будуть здатні тільки на зраду, жорстокість та біль.

Психологиня наголошує, що подолати наслідки соціального сирітства дуже непросто. Питання полягає у масштабному впливі на генофонд, що передається від батьків до дітей, і в прямому сенсі діти, які залишилися без батьківської опіки, здатні повторити сценарії життя своїх батьків. І це – сумління всього українського суспільства.

Говорять, що все велике і видатне починається з однієї людини. Як височезне дерево з’являється на світ з однієї зернини, так і благодійна організація «Фонд Ріната Ахметова» народилася й запрацювала із серця однієї небайдужої людини – засновника Ріната Леонідовича! Людини, яка прийняла біль держави як свій, особистий!

Фонд Ріната Ахметова зробив вагомий внесок у справу соціального захисту дітей, виконання різних соціальних завдань та колосальної допомоги людям у різних напрямах. Людмила Відніченко ‒ мати-вихователька ДБСТ, обсяг родини якої налічує 10 дітей, протягом 12 років разом із чоловіком працює з дітьми-сиротами ‒ висловила вдячність команді Фонду за роботу:

«Не з книжок знаємо, як це важко! Тому вчасна професійна підтримка сімейних форм виховання – це жива вода і ковток свіжого повітря для прийомних батьків. Саме за цей напрям допомоги людям від Фонду Ріната Ахметова я впевнено можу говорити. Головним завданням Фонду є підтримка сімей, які прийняли в родину дитину із важким травмуючим дитинством, просвітницька робота з батьками через інформування та надання професійних знань стосовно травматизації в дитинстві, її причин та наслідків, впливу на розвиток і шляхів подолання з метою підвищення якості життя дитини. А також підтримуюча функція ‒ організація співпраці батьків із різними фахівцями для подолання проблем, викликаних тим, що пережиті в дитинстві несприятливі обставини та зрада значущих дорослих негативно впливають на психофізіологічний та психосоціальний розвиток дитини. Комплексна й якісна допомога не можлива без спеціальних знань».

Отже, соціальні проєкти від Фонду Ріната Ахметова, спрямовані на вирішення таких глобальних і непростих завдань, – це в прямому сенсі технологічний та духовний вплив на все суспільство України. Оскільки через батьків і проведену з ними роботу, Фонд допомагає дітям вирости й досягнути успіхів та збудувати краще майбутнє. Допомагаючи дітям-сиротам, ми покращуємо генофонд української нації.

Людмила Відніченко відзначила значущість роботи і вкладу Фонду Ріната Ахметова в розвиток і зміцнення українського народу та поділилася своїми враженнями від співпраці з Фондом у ролі тренерки та експертки з проведення тренінгів для прийомних батьків та усиновлювачів:

«Мені пощастило взяти участь в одному такому проєкті. Оскільки я маю великий досвід прийомної мами та психологічну освіту, мене запросив Фонд Ріната Ахметова взяти участь у проведенні вебінару для осіб, причетних до сімейних форм влаштування дітей. Мої враження від співпраці дуже приємні. Коли один ефір в онлайн-форматі охоплює майже 200 осіб, помножте цю цифру плюс-мінус на п’ять (це середня кількість прийнятих дітей у родину) – то виходить, що однією організованою Фондом зустріччю та якісною роботою буде охоплено приблизно 1000 дітей. Ось так ми взаємодіємо з дітьми через роботу з батьками.

Високоетичні працівники, ввічливі та толерантні, атмосфера довіри та прийняття – таке враження у мене склалося після спільної роботи із фахівцями Фонду Ріната Ахметова. З чого я роблю висновок, що його засновник – це людина, яка багато чого розуміє про якість наданих послуг людям. Сьогодні такий підхід до свого покликання ‒ на вагу золота!

Не забуваймо, що один у полі не воїн! Тому варто сьогодні згадати і з пошаною відзначити кожного працівника команди Фонду Ріната Ахметова. Ви – круті! Працювати синхронно і в той же час індивідуально, професійно – не кожен вміє. Ви надаєте шанс людям повірити в дива. Це прекрасно!

Сьогодні я вітаю Фонд Ріната Ахметова зі святом народження мрії та втілення її в життя українців! Я бажаю всьому колективу наснаги, розвитку та ще більшого масштабування в роботі. Зло розповсюджується на землі, але альтернатива й спасіння від цього є – залишатися людьми, світлими людьми! З днем народження Вас – «світлячки»!»

Масштаб допомоги та добра Фонду Ріната Ахметова продовжує набирати обертів і охоплювати своєю турботою все більшу кількість людей та дітей. Докладніше про те, скільки проєктів Фонд реалізував за 19 років роботи читайте тут.

Эта страница доступна на украинском языке