Горячая линия 0800509001
ru
ru

Допомога дітям починається із самодопомоги: як пройшов онлайн-тренінг з психологічної допомоги дітям у кризових ситуаціях (ВІДЕО)

29.03.2024

28 березня успішно пройшов онлайн-тренінг на тему «Психологічна допомога дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, надання першої психологічної допомоги у кризових ситуаціях», організований Благодійною організацією «Фонд Ріната Ахметова».

Тренінг відвідали 298 учасників, серед яких були фахівці служб у справах дітей та центрів соціальних служб, батьки-вихователі, прийомні батьки, усиновителі, опікуни та патронатні вихователі. Переглянути відео тренінгу можна за посиланням.

Тренерка з неформальної освіти для дорослих, психологиня, кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології Бердянського державного педагогічного університету Ольга Фролова під час тренінгу розповіла про вплив травматичних подій на дітей різного віку та роль батьків у проживанні цього досвіду, особливості дорослішання дітей в умовах війни, а також поділилася порадами щодо надання першої психологічної допомоги дітям у кризових ситуаціях.

Як зазначила психологиня на початку заходу, будь-яка допомога дітям починається із психологічної самодопомоги ‒ зі збереження дорослими свого стану в нормі. Адже в такі складні часи, як війна та бойові дії в країні, ми знаходимось у стані величезного стресу й зазнаємо вигорання. Травматичні події, спричинені війною, впливають не лише на емоційний стан дітей і дорослих, а також на фізичне здоров’я. Тому експертка наголосила, що надзвичайно важливо перебувати в стабільному стані та ресурсі, щоб допомогти своїм дітям.

Відчуття стресу та тривоги можуть проявлятися в різних формах: від втрати інтересу та емоційної роздратованості до поганого настрою та проблем у соціалізації. Тренерка зазначила, що увага, турбота й розуміння можуть допомогти дітям упоратися з труднощами.

Крім того, під час тренінгу Ольга Фролова поділилася з учасниками техніками самодопомоги зі збереження ментального та фізичного здоров’я, розповіла де шукати ресурси для відновлення енергії. Фахівчиня пояснила, як діяти, щоб знизити гостроту реакцій на травматичні події у дітей різного віку.

Наприкінці заходу психологиня ознайомила учасників з медичними протоколами надання першої психологічної допомоги дітям у кризових ситуаціях, які використовуються на практиці в Ізраїлі.

Отже, уважність до потреб дитини й перебування в стабільному та ресурсному стані можуть бути основними точками опори в такий складний період.

Після проходження тренінгу учасники отримали електронний сертифікат слухача. А ще вони залишили багато схвальних коментарів та слів подяки на Вайбер-сторінці чату тренінгів програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Відгуки учасників тренінгу:

«У цей непростий час підтримка та допомога тим, хто найбільше цього потребує, є вищим пріоритетом. Сьогодні хочу висловити щиру подяку Фонду Ріната Ахметова за організацію життєво важливого онлайн-заходу. Велика подяка за практичну інформацію та рекомендації, які були надані під час заходу. Цей досвід надзвичайно цінний для кожного, хто залучений до роботи в сфері психологічної допомоги. Ваші знання та розуміння ситуації допоможуть професіоналам бути більш ефективними у своїй важливій роботі. Сподіваюся на подальшу співпрацю та ініціативи, покликані зміцнювати душевний стан та здоров'я наших дітей. Ваша підтримка в ці важкі часи є надихаючим світлом надії!»

«Захід дуже цікавий, пізнавальний і актуальний у цей час. Дякую за цікаву, корисну інформацію!»

«Дуже корисний і пізнавальний тренінг! А головне – практичний до застосування, дає краще розуміння себе та свого оточення, мотивує вдосконалюватися далі»

«Дякую за можливість взяти участь у вебінарі. Дуже інформативно, зроблено акцент на важливих аспектах. Обов'язково візьму це в роботу»

«Це другий захід, організований Фондом, який я відвідала. Я в захваті: цікаво, змістовно, пізнавально!»

«Дякуємо за цікаву інформацію! Поради тренерки заходу обов'язково будемо використовувати в роботі»

«Дякую за доступне подання інформації, дуже цікаво було слухати й аналізувати все»

«Почула багато корисної інформації, яку можна використовувати в своїй роботі. Дякую!»

Рекомендації психолога щодо надання першої психологічної допомоги у кризових ситуаціах читайте тут.

Також читайте про кроки подолання проблемної поведінки підлітків за посиланням.