Горячая линия 0800509001
ru
ru

Аспекти соціального супроводу: підтримка та допомога

21.02.2024

Сімейний життєвий шлях може бути неоднозначним, тому нерідко родини стикаються з різними труднощами. Соціальний супровід — це важливий інструмент для підтримки сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Під час соціального супроводу фахівці ведуть випадок сім’ї, надаючи її членам підтримку та консультування. Вони допомагають розв’язувати проблеми, що виникають у сім’ї, та сприяють її стабільності.

Детально про особливості соціального супроводу сімей, які потрапили в скрутне становище, розповіла під час тренінгу «Робота з сім’ями в складних життєвих обставинах: допомогти, не можна забирати», організованого програмою «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», психологиня, очільниця відділу Київського міського центру соціальних служб Любов Лоріашвілі.

Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, передбачає комплекс соціальних заходів, що включає оцінку потреб, регулярні зустрічі чи відвідування сімей з метою моніторингу виконання поставлених завдань, сприяння в отриманні інших послуг, навчання та розвиток навичок, спрямованих на подолання чи мінімізацію складних життєвих обставин.

«Завдання фахівців під час соціального супроводу сімей – навчити батьків представляти себе в громаді, реалізовувати/задовольняти свої потреби та навчитися справлятися зі складними життєвими ситуаціями самостійно», – зазначає Любов Лоріашвілі.

Фахівчиня виокремила головні аспекти соціального супроводу. Перше – це виявлення сім’ї, яка потребує допомоги. Це можуть бути сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, як-от втрата роботи чи низький фінансовий дохід, проблеми зі здоров’ям чи житлові проблеми, кризові ситуації тощо. Потім фахівці складають оцінку потреб родини чи дитини, надають консультації, інформацію про доступні соціальні послуги та варіанти подолання проблеми. Вони складають індивідуальний план соціального супроводу, щоб допомогти родині подолати життєві труднощі.

Також сім’ї, які пережили стресові ситуації, можуть отримувати психологічну підтримку під час супроводу. Це допомагає зменшити негативний вплив на психіку та поліпшити відносини в родині. Окрім цього, отримувачів соціального супроводу можуть залучати до участі в тренінгах та семінарах, до сімейних групових нарад і мережевих зустрічей.

Завдання фахівців під час соціального супроводу демонструвати розуміння, пропонувати діяльність, яка допоможе сім’ї вирішити проблеми, не погрожувати, а попереджати про наслідки.

Очільниця КМЦСС наголосила, що під час планування соціального супроводу важливо розуміти мету. Треба брати під супровід сім’ю з такою метою, яку можна досягти, та до якої можна дійти разом з клієнтом.

Важливо розбивати план супроводу покроково. Не потрібно ставити одразу велику мету. Фахівчиня радить прописувати маленькі кроки, які можна легше здійснити і які можуть бути індикатором того чи сім’я долучається. Наприклад: перший крок – зробити документи (маленька мета), наступний крок – пошук роботи (велика мета). Досягнення маленької мети буде мотивувати отримувача послуги йти далі, щоб покращити якість свого життя.

Під час складання плану супроводу, необхідно звертати увагу на індикатор залученості. Бо якщо клієнт не йде на контакт, не розуміє для чого йому потрібен цей супровід, слід повернутися до нього з візитом та пояснити, як це вплине на якість життя.

«Важливо чути сім’ю, розуміти, що дійсно спричиняє складні життєві обставини, та враховувати їхню думку. Якщо клієнт опирається, не прислуховується та не виконує рекомендації, слід переглянути мету, яку необхідно досягнути, та інструментарій з яким працюємо», ‒ ділиться досвідом Любов Лоріашвілі.

Інколи складається враження, що супровід може вирішити будь-яку проблему. Але насправді це не завжди так. Є випадки з хронічним процесом, і тоді необхідно використовувати стандарт консультування. Наприклад, це може бути сім’я опікунів, де є конфлікт з підлітком. У такій ситуації краще працювати з родиною через консультування, щоб мінімізувати наявну проблему.

Ці аспекти роботи з сім’ями є дуже важливими для забезпечення благополуччя дітей та збереження родинного оточення.

До того ж важливо інформувати суспільство, що коли сім’я потрапляє в складну життєву ситуацію, не треба боятися просити підтримки у держави, а потрібно співпрацювати з фахівцями соціальних служб заради блага своїх дітей та збереження сім’ї.

Детальніше, як працювати з сім’ями в складних життєвих ситуаціях, дивіться у відео за посиланням.

Поради фахівцям, як працювати з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, читайте тут.

Эта страница доступна на украинском языке