Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Зцілити дитячі рани

19.07.2019

Конфлікт на сході України травмує не лише душі, а й тіла дітей. За даними ООН, з 2014 року в регіоні загинуло 147 неповнолітніх. Ще 363 дитини дістали поранення різного ступеня тяжкості. Фонд Ріната Ахметова – єдиний у країні, хто системно та масштабно допомагає таким хлопчикам і дівчаткам у рамках проекту «Реабілітація поранених дітей».

Цього року проект проходить вчетверте, одним із його учасників став 16-річний Кирило Гуриненко з прифронтового селища Гірник, де досі не вщухають обстріли. Чотири роки тому, під час одного з них, Кирило був поранений. Згадує, як чув свист, коли падали снаряди, а потім зовсім поруч пролунав вибух. Його мама запам’ятала той день у найменших подробицях.

«Син відчинив вхідні двері, і я бачу, що він блідий, задихається. Відразу кинулася до нього, питаю: у тебе влучило? Він відповів, що ні. А трохи пізніше Кирилу стало погано, почалася блювота», – розповіла Юлія Гуриненко.

Дитину терміново повезли до лікарні, де зробили кілька операцій. Як виявилося, осколок застряг у Кирила в легені, але діставати його лікарі не стали – надто велика була загроза життю. Поранення назавжди змінило життя хлопчика, поставивши хрест на заняттях спортом і активній фізичній діяльності. Але Кирило не здається і має намір повернутися до повноцінного життя завдяки проекту Фонду. Вперше за останні кілька років мама й син Гуриненки залишили рідні краї та приїхали в санаторій під Києвом для проходження курсу реабілітації. Юлія й Кирило кажуть, що мирна атмосфера також відіграє в цьому важливу роль.

«Крім реабілітації фізичного здоров’я, також тут проходить і психологічна реабілітація. Адже діти приїхали з тих регіонів, де зазвичай є велика психоемоційна напруга, постійний стрес, і тут ми допомагаємо їм відновитися набагато швидше й ефективніше», – пояснив лікар-психотерапевт Володимир Драговоз.

З 2016 року, коли почав роботу проект Фонду Ріната Ахметова «Реабілітація поранених дітей», проведено приблизно 110 лікувальних курсів. Цього року тритижневий курс реабілітації пройдуть 28 дітей.

Додаткову інформацію про проект можна дізнатися на гарячій лінії Фонду Ріната Ахметова 0800 509 001 (дзвінки безкоштовні).