Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАЯВА Гуманітарного штабу Ріната Ахметова у зв’язку з блокуванням допуску гуманітарних вантажів для мирного населення Донбасу за лінію дотику

14.06.2015

З 3 червня Гуманітарний штаб Ріната Ахметова не може доставити набори виживання мирному населенню Донецької та Луганської областей, яке перебуває за лінією дотику. За нашою інформацією, такі ж проблеми з доставлянням наборів виживання мають міжнародні гуманітарні місії, українські благодійні організації та волонтери.

Причина — унаслідок військових дій у районі Мар’їнки блокпости в секторі «Б» (через які Гуманітарний штаб Ахметова та інші організації доставляли набори виживання) були закриті 3 червня й до сьогодні не працюють на пропуск усіх гуманітарних вантажів. Весь цей час Гуманітарний штаб Ахметова звертав увагу ЗМІ, силових та фіскальних відомств на необхідність знайти системне рішення для завдання щодо допуску гуманітарної допомоги в зону АТО, оскільки за лінією дотику залишилася величезна кількість літніх людей і дітей, які потребують її. Це відображено у звітах ООН, які свідчать про 3,2 мільйона людей за лінією дотику, велика частина з яких відбуває суттєві труднощі в доступі до продуктів.

Штаб Ріната Ахметова розробив і запропонував альтернативні варіанти доставляння гуманітарної допомоги для мирних жителів на не підконтрольних Україні територіях. Зокрема, листом від 09.06.2015 на начальника Генштабу В. М. Муженка Штаб просив відкрити для проходження гумдопомоги пункт пропуску в Артемівську.

12.06.2015 року Гуманітарний штаб отримав дозвіл на проходження автоколони через блокпости в секторі «С». Листом № 0350/15 про рух гуманітарної колони за маршрутом «Курахове — Красноармійськ — Костянтинівка — Артемівськ — Горлівка — Донецьк» Штаб поінформував усі відповідальні міністерства та відомства. Зокрема, і начальника Генштабу В. М. Муженка. У результаті, 13.06.2015, о 19:30, після проходження фіскального та митного контролю біля мікрорайону Майорськ м. Горлівка без причин подальший рух колони з гуманітарним вантажем було заблоковано батальйоном «Патріот» ЗСУ, незважаючи на наявність усіх документів і дозволів, а також дотримання всіх встановлених процедур.

Унаслідок цього блокування автоколона з 26 вантажівок із наборами виживання була змушена повернутися до Курахового, і її буде відправлено до Маріуполя.

Ця ситуація — свідчення й результат відсутності системи допуску гуманітарної допомоги в зону АТО, а також неузгоджених дій між службами, які керують процедурами в зоні АТО. Через відсутність Закону про надання гуманітарної допомоги в умовах військових дій рішення — пропускати гуманітарну допомогу чи ні — ухвалює в ручному режимі кожна зі служб, але без участі гуманітарного сектора.

У зв’язку з цим Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звертається до всіх, хто працює у сфері надання гуманітарної допомоги, з пропозицією виробити, обговорити, прийняти, а далі дотримуватися чітких, прозорих, позбавлених політики правил і процедур доставляння та розподілу гуманітарної допомоги. Гуманітарний Штаб неодноразово виступав із заявами про необхідність ухвалення таких процедур на найвищому рівні і пропонував використовувати свої напрацювання та бачення. На жаль, із серпня 2014 року, коли перша колонна Гуманітарного рейсу Ріната Ахметова вирушила на Донбас, правила не з’явилися.

Для розв’язання проблеми доставляння допомоги Гуманітарний штаб Ріната Ахметова пропонує такі оперативні та системні кроки:

1.Рішенням Штабу АТО визначити пункт пропуску саме для гуманітарних вантажів. Також визначити, через які пункти пропуску можуть іти гуманітарні вантажі в разі, якщо основний пункт закритий.

2.Визначити представника від гуманітарних місій, який братиме участь у нарадах Штабу АТО, присвячених темі допуску гуманітарних вантажів. Таким представником може стати Управління з координації гуманітарних питань ООН в Україні.

3.Розробити та ухвалити профільний Закон про надання гуманітарної допомоги в умовах військових дій.

Ми також заявляємо, що Гуманітарний штаб Ріната Ахметова допомагав, допомагає й допомагатиме мирному населенню, яке потрапило в біду. Ми готові робити для цього все можливе й необхідне.

У зв’язку з двотижневою вимушеною перервою в доставлянні наборів виживання за лінію дотику Рінат Ахметов поставив завдання правлінню Гуманітарного штабу збільшити інтенсивність постачання гуманітарної допомоги упродовж наступних тижнів.

Наступна колона Гуманітарного Штабу вирушить із Дніпропетровська до Донецька в середу, 17 червня. Як зазвичай, всі документи буде оформлено, всі процедури — витримано. Ми закликаємо всі служби, задіяні в організації допуску гуманітарної допомоги, — не допустити її блокування. Колона буде висуватися після отримання офіційного підтвердження про допуск від уповноважених на це офіційних осіб — на додаток до отриманих дозволів і перепусток.

Ми сподіваємося, що колону Гуманітарного рейсу пропустять не тільки в середу, а й в усі наступні дні. Це доказ того, що гуманітарні вантажі не блокують навмисно.

Ми просимо створити зрозумілу і прозору процедуру для виконання нашого спільного завдання — порятунку життів мирних українців на непідконтрольних територіях. Держава на міжнародному рівні постійно декларує важливість доставляння гуманітарної допомоги. У Мінських угодах, на виконанні яких так наполягають сторони конфлікту й міжнародні організації, також передбачено гарантії доставляння гуманітарної допомоги мирним людям.

Переконані, розв’язання гуманітарних проблем на Донбасі — це крок до мирного врегулювання конфлікту й безпеки на сході України.