Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Яке значення для дитини має сім’я: історії дітей

30.01.2024

Сім'я – це не просто група людей, які живуть разом. Сім'я – це джерело любові, підтримки, навчання та розвитку для дітей. Сім'я – це місце, де дитина відчуває себе прийнятою, захищеною, цінною та щасливою. Дитина, яка має сім'ю, знає, що вона не самотня, що вона має когось, хто завжди буде поруч, хто піклується про неї, хто розуміє її, хто допоможе їй у важкі моменти. Дитина, яка має сім'ю, відчуває себе частиною чогось більшого, чогось значущого, чогось теплого та затишного. 

Сім'я надихає дитину, показує їй світ, розширює її горизонти, дарує їй нові враження, знання, навички. Сім'я допомагає дитині розвивати свою особистість, свої таланти та формує цінності. Сім'я підтримує дитину в її прагненнях, заохочує її до успіхів, радіє її досягненням.

Сім'я – це не обов'язково люди, які пов'язані кров'ю. Сім'я – це люди, які пов'язані серцем.

У рамках проведення конкурсу відеороликів ТікТок на тему: «Що для мене означає сім’я» програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» зібрала історії дітей про значення сім’ї в їхньому житті.

Для дітей сім'я означає багато речей. Отже, сім’я очима дітей.

«Для мене моя сім’я – це найважливіше, що є у світі. Найрідніші люди завжди підтримають і допоможуть, розвеселять, коли сумно. Моя родина – моя опора, підтримка, гордість і любов», – Карабаза Олександра (10 років), учениця Семенівського ліцею №1 імені М.М. Хорунжого Полтавської області.

«Наша сім'я маленька, але дружна. Для мене моя сім'я в першу чергу це підтримка та опора. Коли розпочалася війна, я зрозуміла, що мої батьки зроблять усе можливе й неможливе, аби захистити мене від біди. Тато і мама – це ті люблячі крила, які зігрівали мене в темному підвалі, коли ми ховалися від окупантів... А ще сім'я для мене – це коли тебе люблять безмежно і просто так, ні за що. Коли мама мене обіймає й цілує, вона інколи плаче і говорить, що так сильно мене любить, що аж плакати хочеться. Сім'я – найдорожче, що в мене є. Бажаю кожній дитині мати свою родину», – Поліна Головко (8 років), учениця 3-А класу Великоолександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 Херсонської області. 

«Слово сім’я особливе та затишне для кожного з нас. У пам’яті вимальовується старенький тин, садок вишневий… Місце де нас люблять, які б ми не були. Нас там завжди чекатимуть: старенька бабуся з мокрими очима, дідусь, який втомлений від роботи зайшов до хати відпочити, привітна матуся з ніжним поглядом, тато, який весь час переймається «як там мої?». Де б я не була, в будь-якому місці України, я впевнено можу сказати: «Я вдома». Сьогодні моя родина – це вся ненька Україна. Допоки ми всі тримаємось, допоки вона буде жити. Тисячі українських дітей постраждали від війни. Діти хочуть миру в країні та миру в сім’ї», – Клевчук Анна (13 років), учениця Семенівського ліцею №1 імені М.М. Хорунжого Полтавської області. 

«Сім’я – це люди, з якими я почуваюся в безпеці, які допомагають мені, підтримують мене та дають поради. Сім’я – це впевненість. Сім’я – це місце затишку та добра. Сім’я – це тепло», – Плескач Маргарита (8 років), учениця 2-А класу Семенівського ліцею №1 імені М.М. Хорунжого Полтавської області.

«Родина для мене – найрідніші люди, які підтримують один одного, коли щось трапилось, і радіють зі мною моїм перемогам та досягненням. Це люди, які веселяться та сумують разом зі мною, чекають мене вдома, промовчують, коли потрібно. Впевнена, що моя сім’я готова віддати мені останнє, навіть життя, якщо воно мені буде вкрай необхідне», – Валерія Шульженко (12 років), учениця Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 20, м. Суми.

«Сім’я – це поняття різне для кожної людини. Але для мене, сім’я – це люди, які будуть завжди поруч, незалежно від мого статусу. Це люди, з якими можна поділитися досягненням і труднощами, а також справлятися з ними разом. Найголовніші події і спогади пов’язані саме з близькими для мене людьми — моєю родиною», – Федорончук Катерина (14 років), учениця 9-Б класу Красносільського ліцею Красносільської сільської ради Одеської області.

Кожна дитина заслуговує на сім’ю та підтримку. Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, це особливо важливо. Діти, які не мають родини, відчувають себе самотніми та незахищеними. Тому прийняття дитини в родину допоможе їй відчути себе у безпеці та стати в майбутньому повноцінною особистістю.

А що для вас означає сім’я? Чи готові ви подарувати дитині нову родину? 

Детальніше про усиновлення та інші форми влаштування дітей у сім’ї читайте в довіднику «Кроки до дитини» та дивіться серії відеороликів «Кроки до дитини».