Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як пройшов тренінг «Складна поведінка дітей і правильна реакція батьків»

18.09.2020


Щороку у вересні, напередодні Дня усиновителя, Фонд Ріната Ахметова проводить семінари та тренінги для усиновителів і прийомних батьків. Ця добра традиція зберігається майже 10 років. І цей рік не став винятком, хоча умови і термін проведення трохи змінилися. Причиною стали умови всеукраїнського адаптивного карантину, тому кількість учасників була значно обмежена – до 28 осіб (зазвичай ми запрошуємо близько 70).

Та у невеликої кількості учасників є свої переваги. Всі встигли поставити тренерці запитання, які турбували, обговорити болючі теми та надихнути один одного на нові звершення. Тренінг відбувся 17 вересня у Дніпрі, в чудових залах комплексу відпочинку. У перервах учасники переходили на комфортні тераси, щоб із філіжанкою кави помилуватися краєвидами річки Дніпро та поговорити один з одним. Як потім розповіли нам прийомні батьки, тренінги – це майже єдина для них можливість відірватися від сімейних проблем і зустрітися один з одним, просто побути разом.

Тренером заходу у Дніпрі «Складна поведінка дітей і правильна реакція батьків» Фонд Ріната Ахметова запросив відому фахівчиню Дніпропетровщини Вікторію Мирошниченко. Інтерв’ю з Вікторією можна прочитати за посиланням: https://sirotstvy.net/ua/news/trening-tse-resurs-shcho-dopomozhe-zberegty-zlagodu-v-pryyomnykh-sim-yakh-interv-yu-z-psykhologom-tr/ 

Тренеркою заходу Вікторію Мирошниченко обрано не випадково. По-перше, вона досвідчений і відомий психолог у своєму регіоні, сертифікована тренерка, директорка ГО «Інститут сім’ї та дитинства», фахівчиня у галузі дитячих травм та допомоги прийомним родинам. По-друге, саме Вікторія була тренеркою у масштабному проєкті з навчання прийомних батьків та працівників соцслужб, який Фонд Ріната Ахметова проводив спільно зі Службою у справах дітей Дніпропетровської ОДА ще у 2012 році.

Саме про цей проєкт нагадала спікер програми «Рінат Ахметов Дітям. Сирітству – ні!» Аліна Клімчик у своїй вітальній промові: «Саме тут, на Дніпропетровщині, були навчені перші в Україні прийомні батьки, і досвід саме цієї області став прикладом для усіх майбутніх прийомних родин українців. Тому для Фонду Ріната Ахметова цей регіон особливо важливий. І нам приємно бачити і чути кожного з вас».

Тренінг був розділений на три великі частини. Фахівець розповіла про головні причини агресії, крадіжок, обману та гіперактивності дітей із закладів. Навела приклади, як можна перевести ці негативні вади у позитивне русло, як допомогти дітям і собі. «Будь-яка погана поведінка має свою добру причину, і саме її треба знайти з самого початку», – пояснювала тренерка. На тренінгу була теоретична та практична частини. У практичній частині учасники були поділені на декілька груп, кожна з яких вивчала реальну історію дитини і вчилася діагностувати симптоми та розробляти стратегію допомоги і дитині, і батькам.

Після завершення заходу учасники ще довго не хотіли розходитися, спілкувалися і ділилися враженнями, а вайбер-група тренінгу щохвилини поповнювалася теплими відгуками: «Велика подяка усім! Організація на вищому рівні, тренер – просто неперевершена! А ще й додати спілкування з однодумцями». «Везу додому гарні враження, безліч якісної інформації та позитивних емоцій. Безмежно вдячна Фонду Ріната Ахметова за таку можливість – бути почутими і відчути справжнє щастя! Завдяки вам світ добрішає»