Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як пройшов онлайн-тренінг «Втрати під час війни: як говорити про них із дітьми?»

01.07.2022

Програма «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Сирітству – ні!» ще з 2013 року займається навчанням та тренінговою підтримкою прийомних батьків, опікунів та усиновителів з усієї України. Навіть зараз, під час війни, програма продовжує надихати та підтримувати українські сім’ї за допомогою онлайн-тренінгів із відомими експертами соціальної сфери.

30 червня 2022 року програма «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Сирітству – ні!» провела черговий онлайн-тренінг на болючу тему: «Втрати під час війни: як говорити про них із дітьми?»

Спікеркою тренінгу була психологиня, експертка Київського міського центру соціальних служб Любов Лоріашвілі. Тренінг відвідали 40 учасників із 16 областей України, а саме: Київської, Чернігівської, Кіровоградської, Чернівецької, Одеської, Запорізької (м. Мелітополь), Вінницької, Полтавської, Житомирської, Дніпропетровської, Тернопільської, Волинської, Донецької, Харківської, Черкаської та Івано-Франківської. Також до тренінгу долучилися слухачі, які зараз перебувають у США, Іспанії, Італії, Польщі та Чехії.

«На сьогодні в Україні гостро стоїть питання призначення опіки над дітьми, які втратили своїх батьків під час війни, – коментує захід Аліна Клімчик, фахівчиня Фонду Ріната Ахметова. – Але як говорити із дітьми про втрату? Як допомогти дитині пережити цю втрату? Саме на ці болючі запитання відповідала Любов Лоріашвілі – експертка соціальної сфери, тренерка й давній друг Фонду Ріната Ахметова.

Дуже приємно, що активними учасниками тренінгу були батьки, які через необхідність евакуації нині перебувають за кордоном. Були присутні також батьки-опікуни з Мелітополя, які опинилися на тимчасово окупованій території та змушені жити в умовах невизначеності й очікування, сподівання на якнайшвидше звільнення. Для нас велика честь і радість допомагати таким людям, навчати і надихати їх на краще».

За дві години під професійним супроводом Любові Лоріашвілі слухачі опановували дуже непрості теми про втрату домівки й комфорту життя, смерть близьких та біль переживань дітей.

Учасники отримали корисні поради щодо розуміння почуттів дітей через колесо емоцій Роберта Плутчика, проаналізували етапи прийняття дітьми втрат та наслідки, які важливо вчасно виявити або попередити.

 

Після заповнення анкети зворотного зв’язку, в якій учасники тренінгу можуть зазначити теми, що є найбільш актуальними для розгляду на наступних тренінгах, усі охочі можуть отримати електронний сертифікат слухача курсу «Втрати під час війни: як говорити про них із дітьми?»

Адже вкрай важливо, навіть у такі складні часи, знаходити час на отримання нових знань та самовдосконалення задля своєчасного надання допомоги та психологічної підтримки дітям. Наступного тижня онлайн-тренінг «Втрати під час війни: як говорити про них із дітьми?» буде викладено на YouTube-каналі Фонду Ріната Ахметова. 

Cлідкуйте за нашими публікаціями!

Попередній тренінг «Опіка над дитиною під час війни: виявляємо складнощі та вчимося їх долати», який відбувся 30 травня 2022 року, можна знайти на YouTube-каналі Фонду Ріната Ахметова – Дивіться тут.