Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як працюють апарати ШВЛ? Освітній серіал для лікарів і пацієнтів від Фонду Ріната Ахметова

23.04.2020

Фонд Ріната Ахметова спільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством охорони здоров'я та Асоціацією анестезіологів України представили новий відеопроєкт «COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легенів». Цей оглядовий серіал у форматі міні-інтерв'ю адресований лікарям, пацієнтам і всім, хто цікавиться, як апарати штучної вентиляції легенів рятують пацієнтів з ускладненнями коронавірусної інфекції.

Також в роликах представлена базова інформація для медпрацівників про функціонал сучасних моделей апаратів ШВЛ, що закуповують для державних лікарень України Фондом Ріната Ахметова та іншими організаціями. Заключна серія нового оглядового курсу буде цікава пацієнтам. Вона дає уявлення про те, що відчуває людина, коли її підключають до апарату ШВЛ, що і для чого при цьому роблять із пацієнтом лікарі.

Важливо, що додатково для фахівців відділень інтенсивної терапії МОЗ організував онлайн-консультації щодо користування апаратами ШВЛ. Їх проводитимуть сім найбільш професійних практиків – анестезіологів-реаніматологів. Фонд Ріната Ахметова підтримає цю освітню онлайн-програму для лікарів, які працюють в регіонах в рамках боротьби з COVID на новому для них обладнанні. Тому що крім його закупівлі критично важливо навчити медиків нюансам роботи на цьому обладнанні. І оглядовий серіал – це важливий, але не єдиний внесок Фонду в підготовку лікарів до роботи з новими апаратами.

«Наразі весь світ бореться з COVID-19, і апарати ШВЛ стали медобладнанням № 1, за них розгорнулася справжня гонка на світових ринках, оскільки саме вони допомагають рятувати життя тих, у кого коронавірус викликає важкі ускладнення. Фонд Ріната Ахметова 24 години на добу 7 днів на тиждень буквально пробиває поставки цих апаратів в Україну. Тому що зараз мало заплатити – потрібно встигнути вихопити у багатших країн оплачене нами обладнання.

Частина апаратів ШВЛ вже доставлена ​​і встановлена ​​в державних лікарнях різних регіонів країни. Оскільки Фонд Ріната Ахметова купує найсучасніше обладнання, вважаємо своїм обов'язком допомогти лікарям швидше його освоїти, щоб ефективно рятувати людей. Саме для цього і створений міні-серіал», – сказала член Наглядової ради Фонду Наталя Ємченко.

Професійні роз'яснення про принципи роботи нових апаратів ШВЛ в серіалі дає Денис Сурков, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених Обласної дитячої клінічної лікарні Дніпра, кандидат медичних наук, викладач кафедри медицини катастроф і військової медицини Дніпропетровської медакадемії МОЗ України.

«Серіал покликаний допомогти фахівцям, які будуть або вже застосовують в практиці реанімаційне обладнання для порятунку пацієнтів з ускладненнями коронавірусної інфекції, швидко знайти спільну мову з сучасною цифровою медтехнікою», – зазначив президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

Заступниця міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан подякувала Фонд за співпрацю в сфері дистанційного навчання.

«Як людина, яка не має медичної освіти, але яка цікавиться тим, що зараз відбувається в медичному світі, навіть під час перегляду серій, які призначені для медичного персоналу, знайшла для себе дуже багато цікавих речей. Всі три серії відеокурсу будуть корисними для всіх, хто цікавиться, як працює апарат ШВЛ. Навіть для людей без медичної освіти. Ми вдячні Фонду Ріната Ахметова за ідею, підтримку і зйомку цього серіалу», - сказала Валерія Іонан.

Серіал буде доступний на YouTube-каналі та сторінках в соцмережах Фонду Ріната Ахметова, а також на порталі «Дія.Ціфрова освіта» Мінцифри та на сайті Асоціації анестезіологів України.

Раніше Фонд Ріната Ахметова у співпраці з Мінцифрою створили унікальні освітні серіали для педагогів («Карантин: онлайн-сервіси для вчителів») і спільно з ФК «Шахтар» – для школярів («Діджитал-фізкультура для школярів за участю зірок спорту»). Цикли відеокурсів розміщені на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook і Youtube-каналі.

Спільно з телеканалом «Україна» Фонд створив соціальні ролики, що закликають людей похилого віку дотримуватися правила номер один під час карантину – залишатися вдома. У роликах #БатькиВДОМА беруть участь ведучі каналу «Україна» – амбасадори Фонду Ріната Ахметова – Ігор Пупков, Олег Панюта, Григорій Герман, Олексій Суханов і відомий журналіст Савік Шустер.