Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як повернутися додому: Фонд Ріната Ахметова створив довідник для депортованих мешканців України

11.07.2022

З початку повномасштабної війни Росія примусово депортувала на свої території близько 1,2 млн мешканців України, у тому числі 240 тисяч дітей. Такі цифри наприкінці червня озвучила віце-прем’єр Ірина Верещук.

Жителів України відправляють у депресивні регіони РФ, де вони зазнають принижень і навіть тортур. Більшість насильно вивезених не знає, як діяти, щоби залишити територію країни-агресора. 

Для вирішення цієї проблеми Фонд Ріната Ахметова за сприяння Міністерства закордонних справ, Міністерства інтеграції та правозахисних організацій зібрав усі найактуальніші питання депортованих мешканців України та підготував відповіді на них у вигляді карток.

«Депортації піддаються незахищені люди, більшість з яких мріє повернутися до України, але не знає, як це зробити. Спецпроєкт Фонду у зручній та простій формі відповідає на найактуальніші питання депортованих. Ми створили довідник, який допоможе людям повернутися додому», — розповідає Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

Ознайомитись із картками спецпроєкту для депортованих мешканців України можна тут — https://bit.ly/3OSQRq8

Проєкт реалізується у рамках Музею «Голосу Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це найбільшій у світі архів історій мирних жителів України, які постраждали від війни. Наразі архів Музею вже налічує понад 20 000 історій, зібраних з 2014 року.

Кожна історія важлива! Розкажіть свою — щоби світ дізнався про пережите Україною, щоби зберегти минуле та теперішнє заради кращого майбутнього. 

Поділитися історією можна так: 
— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію;
— відвідайте портал Музею та натисніть кнопку «Розповісти історію» (праворуч зверху);
— зверніться на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001.