Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як перетинати КПВВ у морозну погоду?

20.01.2017

Перетинати лінію розмежування взимку – завдання не з простих. Довге перебування на морозі може спровокувати простудні захворювання, а також призвести до загострення хронічних хвороб. Про те, як підготуватися до поїздки через блокпости в зимову погоду, розповів Владислав Денисенко, менеджер програм і проектів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, лікар-пульмонолог, фтизіатр.

«З медичного погляду, зимовий період – найскладніший для перетину лінії зіткнення. У разі переохолодження можуть загострюватися хронічні захворювання, особливо, на тлі простудних захворювань. Тому до поїздки через блокпости потрібно ретельно підготуватися», – пояснює Влад Денисенко.

Плануючи поїздку через лінію дотику в зимовий період, необхідно враховувати такі рекомендації:

  1. У дорогу надягайте теплий і легкий, не тісний одяг. По можливості надягайте термобілизну. Взуття має бути на товстій підошві, вільне, не тиснути. Обов’язково надіньте шапку, шарф, рукавички. Відмовтеся від металевих прикрас.
  2. Для того щоб уникнути намокання одягу, використовуйте дощовики, парасольки, водонепроникні плащі поверх одягу. На випадок намокання візьміть із собою запасні шкарпетки, светр. Якщо взуття промокає, можна надіти поверх шкарпеток/колгот поліетиленові пакети, це допоможе залишитися ногам сухими.
  3. Перед поїздкою добре поїжте. Із собою обов’язково візьміть термос із гарячим чаєм. Їжа має бути легка й швидко засвоюватися: печиво, булочки, пряники, солодкі сухарики. Не вживайте алкоголь, він збільшує ризик переохолодження.
  4. За наявності пунктів обігріву використовуйте їх. Крім того, для обігріву можна додатково обгорнутися покривалом, пледом. По можливості, стояти не на дорожньому покритті, а на дошці, шматку щільного картону тощо.
  5. Намагайтеся більше рухатися. Це покращує циркуляцію крові і, відповідно, знижує ризик переохолодження.
  6. Обов’язково в дорогу візьміть жарознижувальні ліки. Тим, хто змушений приймати препарати постійно (гіпертонія, цукровий діабет та ін.), не можна порушувати режим прийому.
  7. Обов’язково надягайте одноразову маску в місцях скупчення людей