Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як оформити електронну перепустку в зону АТО? Оновлена інструкція

22.01.2017

Якщо плануєте відвідати зону АТО і перетинати лінію зіткнення, у вас має бути відповідний дозвіл (перепустка). Його можна оформити самостійно через «Реєстр дозволів на переміщення осіб в районі проведення АТО» Служби безпеки України на сайті urp.ssu.gov.ua. У зв'язку з тим, що система постійно допрацьовується, пропонуємо оновлену інструкцію подання електронної заявки станом на 19 лютого 2016 року.

КРОК 1. РЕЄСТРАЦІЯ

Заходимо на сайт urp.ssu.gov.ua.


(Для збільшення зображення - клікніть на ньому правою клавішею миші, виберіть пункт «Відкрити зображення в новій вкладці»)

Натискаємо «Реєстрація», і потрапляємо у відповідний розділ.

 

Заповнюємо поля українською мовою. вказуємо адресу активної електронної пошти. номер телефону подаємо з кодом країни (тобто для України з «+38»). Є можливість вказати кілька номерів. Вводимо вказаний на сайті цифровий код безпеки, натискаємо «Зареєструватися».

 

Перевіряємо вказану скриньку електронної пошти. На неї миттєво приходить лист з адреси [email protected], у якій вказано присвоєний вам логін і внесений вами пароль.

 

Загубили лист зі вхідними даними? На головній сторінці сайту передбачена функція «Забули логін чи пароль?». Якщо нею скористатися, то з [email protected] прийде лист: логін залишиться колишнім, а пароль - новий, сформований системою.

 

КРОК 2. АВТОРИЗАЦІЯ

Повертаємося на головну сторінку. Вводимо надісланий вам логін і пароль, додатково вносимо вказаний на сторінці цифровий код, тиснемо «Увійти». Перехід на сторінку з привітанням означає, що ви увійшли в систему - у верхньому правому кутку будуть відображені ПІБ, зазначені вами під час реєстрації. Тиснемо «Подати заяву».

 

 

КРОК 3. ПОДАННЯ ЗАЯВКИ

На сьогодні з одного облікового запису можна подати до 10 заявок (після перевищення норми з'явиться повідомлення і вказівка, що нові заявки ви зможете подати через 10 місяців). Тобто зі свого акаунту ви можете подати документи, наприклад, за себе, за своїх родичів і знайомих. Коли потрібно подати більше 10 заявок, потрібно реєструвати новий акаунт, прив'язаний до іншої адреси електронної пошти.

Вибираємо сектор, пропуск у який бажаєте отримати. Якщо ви маєте намір проїжджати через кілька секторів - вибирайте їх відразу, утримуючи клавішу «Ctrl». На практиці під час перетину Контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) електронний дозвіл дає право проїзду у всіх секторах, навіть якщо під час подання заявки ви вказали всього один. Але раз система передбачає таку функцію, краще вибрати кілька секторів.

Для розуміння:

  • «Сектор А» включає дорожні коридори «Стаханов - Лисичанськ» через КПВВ «Лисичанськ» і «Станиця Луганська - Новоайдар» через КПВВ «Станиця Луганська»;
  • «Сектор Б» включає дорожні коридори «Донецьк - Курахове» через КПВВ «Мар'їнка» і «Донецьк - Маріуполь (через Волноваху)» через КПВВ «Новотроїцьке»; 
  • «Сектор М» включає дорожній коридор «Новоазовськ - Маріуполь» через КПВВ «Гнутове» (с. Пищевик);
  • «Сектор С» включає дорожній коридор «Горлівка - Бахмут (Артемівськ)» через КПВВ «Зайцеве».

На цій же сторінці автоматично вибрано громадянство - «Я громадянин України». Якщо ви не громадянин України, то ваша позиція - «Я іноземець або особа без громадянство». Тиснемо «Далі».

 

Переходимо до розширеної форми для заповнення заявки. Зовні все зрозуміло. Але є особливості.

Коли будете перший раз заповнювати поля, копіюйте відповіді в окремий word-файл. Це стане в нагоді, якщо система «зависне» і вам доведеться ще раз забивати форму.

Подавати заявку потрібно українською мовою. Всі поля, позначені (*), обов'язкові для заповнення.

Що стосується зображень, то їх можна не додавати. Просто через перевантаження сервера при спробі завантажити скан-копії документів, система відразу «висне». Тому дозволено подавати заявки без фото і скан-версій, це не впливає на прийняття підсумкового рішення - дозволити або заборонити вам перетинати лінію дотику.

 

Щодо позицій «Місце фактичного проживання» (МФП) і «Місце реєстрації» (МР):

  • якщо ви - переселенець: у МФП вказуєте адресу реєстрації з довідки ВПЛ, а в МР - адреса прописки з паспорта;
  • якщо МФП і МР збігаються (живете там само, де і прописані), то ставите відповідну «галочку» і заповнюєте тільки поля в МФП;
  • якщо ви прописані за однією адресою, а живете за іншою, то в МФП вказуєте першу адресу, в МР - адресу прописки з паспорта.

 

«Мета та маршрут переміщення осіб у районі проведення АТО». Зараз до цієї позиції в СБУ при розгляді заявки почали ставитися простіше. Тому можете вказувати аж до «зустріч з друзями», «відвідування банку на підконтрольній території». Але краще, звичайно, вказувати вагомі мотиви поїздки. Це поле потрібно заповнити в будь-якому разі, інакше система не переведе вас на наступний рівень.

Про види перепустки: багаторазову видають терміном на 1 рік, одноразова діє упродовж 14 днів із виїздом/в'їздом в обидва боки лінії зіткнення. Радимо відразу оформляти багаторазовий дозвіл, тому що система поки що не дозволяє самостійно продовжувати пропуск.

Тиснемо «Далі».

Під час подання заявки відбувається прив'язування до паспортних даних. Подати заявку на одну людину (на одні паспортні дані) можна тільки один раз. У разі повторного подання (з будь-яких причин) з'явиться повідомлення, що «Такі серія і номер паспорта вже є в базі даних». Таке попередження може з'явитися і тоді, коли хтось інший вніс дані вашого паспорта (наприклад, якийсь чоловік допустив помилку, додаючи свою інформацію). Не потрібно забувати, що ваші паспортні дані могли стати відомі шахраям. У такому разі потрібно зателефонувати на гарячу лінію, телефони вказано в розділі «Контакти». Можна також написати лист адміністратору системи на адресу: [email protected].

 

КРОК 4. ВНЕСЕННЯ ЗМІН

Якщо система пропустила вас на наступний рівень, то з'явиться сторінка зі зведеною інформацією. Уважно перевірте всі внесені дані. Знайшли помилку - натискайте кнопку «Корегувати». Якщо впевнені, що все правильно - тиснемо «Подати».

 

КРОК 5. РЕЗУЛЬТАТ

Після подання заявки з'являється повідомлення:

 

Додатковим підтвердженням подання інформації є її фіксація в розділі «Історія подачі заяв». На цій сторінці ви будете стежити за процесом розгляду заявки. Спочатку тут буде вказано, що ваша заявка в обробці.

Приблизно за кілька днів ви отримаєте результат у вигляді інформації зеленого кольору «Оформлено».

 

Уточнення про те, що «ваш дозвіл буде зареєстровано упродовж 3 робочих днів» не зникне. Щоб дізнатися остаточний вердикт - натисніть на сам номер заявки, і вас перекине на сторінку з розширеними даними. І наприкінці буде вказано одне слово «Оформлено». Отже, процес подання заявки закінчено. Ви отримали дозвіл на перетин лінії зіткнення.

Зверніть увагу на нововведення системи, тепер у розширених даних є рядок із номером вашої перепустки.

 

У висновку звертаємо вашу увагу, що система постійно допрацьовується і оновлюється, тому ці рекомендації потрібно приймати лише як основу в процесі подання заяви на перепустку