Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як офіційно народитися й померти жителям зони АТО?

21.04.2015

Як отримати виплати через народження дитини або компенсацію на поховання померлого родича від українського уряду, оформити свідоцтва про народження або смерть на підконтрольній українському уряду території. Відповіді на ці запитання можна знайти в ефірі програми «Всім миром» телеканалу «Донбас».

Для переоформлення документів людині, що перебуває на не підконтрольній Україні території, необхідно перетнути блокпост на лінії зіткнення. У людини є довідка з лікарні на бланку невизнаних республік, але немає пропуску для перетину блокпоста. Що їй робити?

— У Тимчасовому порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей, є перелік документів, які необхідно надати, але головним документом, за яким дозволено виїзд на територію України, є перепустка. Знаю з практики, що люди, які вже зіткнулися з такою ситуацією, і виїжджали за межі так званих ДНР і ЛНР, то на блокпостах українські військові розуміють становище й декого пропускають, а декому відмовляють і повертають назад для оформлення перепустки.

Чи є часові обмеження щодо оформлення свідоцтва про народження або смерть? І що буде, якщо їх порушити? Чи є адміністративні штрафи?

— Що ж до довідки про народження та свідоцтва про народження, то згідно із законодавством України, необхідно упродовж 1 місяця із дня народження дитини її зареєструвати й отримати свідоцтво про народження. Що ж до свідоцтва про смерть, то щодо нього часових меж немає. Єдине, що необхідно пам’ятати, що до нотаріуса потрібно звертатися упродовж 6 місяців із дня смерті людини.

Що ж до штрафів, то за не оформлення дитини передбачено мінімальний штраф у 170 гривень. Але тут важливе застереження.

Батьки не тільки не зможуть отримати «дитячі» гроші, допомогу для догляду за дитиною до 3-х років, але й найголовніше — дитину не оформлять. Вона буде вважатися сиротою, й органи опіки та піклування, якщо дізнаються про таку ситуацію, можуть відвідати таких батьків і навіть ставити питання про позбавлення батьківських прав.

Якщо померлий проживав на непідконтрольній території, й останні місяці не отримував пенсію у зв’язку з воєнною ситуацією, чи можуть його родичі претендувати на накопичену, але невиплачену пенсію. Якщо так, то, як це оформити?

— Уряд обіцяє повернути заборгованість після звільнення Донецької та Луганської областей. Тоді має з’явитися порядок виплат, і спадкоємці, отримавши в законному порядку свідоцтво про право вступу у спадщину, дійсно можуть отримати цю заборгованість.

Чи є можливість у тих, хто проживає на не підконтрольній Україні території отримати виплати на дитину або компенсацію на поховання померлого родича. Чи обов’язково для цього виїжджати на територію України, і яким має бути механізм?

— Так, виїжджати на українську територію потрібно обов’язково. Що ж до пенсійних виплат, то необхідно з документами, які підтверджують вашу особу, з трудовою книжкою, пенсійним посвідченням приїхати в будь-який пенсійний фонд, і здати документи на переоформлення.

Компенсаційні виплати на поховання можна отримати за останні 2 місяці, і для цього також потрібно виїхати на українську територію. Там надати всі необхідні документи, і тільки після цього пенсійний фонд ухвалюватиме рішення. Якщо все гаразд із документами, то виплати отримаєте.

А яким є механізм переоформлення «дитячих» виплат?

— Із дитячими виплатами абсолютно така ж процедура. На території самопроголошених республік отримати нічого неможливо.

Які документи потрібні під час оформлення свідоцтв про народження і смерть на українській території жителям зони АТО?

У пологовому будинку, у разі з новонародженим, або в морзі, у разі з покійним, на території, не підконтрольній Україні, можна отримати медичну довідку за фактом.

Ця довідка має бути заповнена на українському бланку, українською мовою. Обов’язково з українською печаткою та штампом медичного закладу, і з підписом головного лікаря.

Із цим документом потрібно виїхати в будь-яке підконтрольне Україні місто, і в РАГСі оформити свідоцтво.

У разі з новонародженим до довідки потрібно додати паспорти батьків і того, хто оформляє свідоцтво.

У разі з оформленням свідоцтва про смерть необхідні паспорт покійного й паспорт того, хто оформляє документ.

В обох випадках свідоцтва можуть оформити не тільки родичі.

Важливо пам’ятати. Ви можете оформити документ про народження або смерть і в РАГСі так званих ДНР і ЛНР. Але до єдиного реєстру такі дані не вносять, і довідки автоматично вважаються недійсними.

Інфографіка від програми «Всім миром» про те, як отримати довідки та оформити свідоцтва про народження і смерть, доступна у відео.