Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю: рекомендації переселенцям

04.09.2018

Як отримати пенсію, недоотриману її власником у зв’язку з його смертю? Останнім часом це питання ставлять юристам ВБФ «Горєніє» дуже часто. Тому Світлана Гаврилюк пояснює, що робити.

За законом. Згідно зі статтею 51 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсію, недоотриману у зв’язку зі смертю її власника, виплачують членам його сім’ї, які жили разом із пенсіонером на день його смерті. А також непрацездатним членам сім’ї, які перебували на його утриманні, незалежно від того, де вони жили. Якщо за отриманням пенсії звертаються кілька правовласників, сума ділиться між ними порівну.

Як отримати. Треба звернутися до Пенсійного фонду України за місцем реєстрації померлого упродовж 6 місяців із дня відкриття спадщини. В управлінні потрібно надати:

  • свідоцтво про смерть;
  • паспорт;
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки з померлим: свідоцтво про народження або про шлюб.

Увага! Якщо пенсіонер жив на тимчасово непідконтрольній території, адреси переміщених управлінь Пенсійного фонду доступні тут.

Якщо ніхто зі членів сім’ї не звернувся за пенсією, вона входить у спадок. Щоб її отримати, спадкоємець має звернутися до будь-якого нотаріуса, щоб він вніс суму до спадкового майна.

Допомога на поховання. У разі смерті пенсіонера, люди, які вчинили поховання, можуть отримати допомогу в розмірі двомісячної пенсії, яку він отримував. Для цього треба звернутися в управління Пенсійного фонду за місцем реєстрації пенсіонера з:

  • паспортом;
  • свідоцтвом про смерть або витягом із Державного реєстру актів цивільного стану;
  • заявою про отримання допомоги.

ДЖЕРЕЛО