Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Все для того, щоб людям було зручно»: Фонд Ріната Ахметова створив умови для комфортного життя маріупольців у Дніпрі

07.04.2023

Комунальний заклад «Маріупольський міський соціальний гуртожиток» довгий час працював у рідному місті, а тепер відродився у Дніпрі. Після того, як Маріуполь було окуповано, багато мешканців були вимушені евакуюватися — і по всій Україні відкрилися центри підтримки переселенців «ЯМаріуполь». Одне з головних питань, які піднімають маріупольці, — це забезпечення тимчасовим житлом. Фонд Ріната Ахметова став партнером пілотного проєкту #яМаріупольЖитло, щоб вирішити цю проблему.

Реалізація пілотного проєкту почалася за ініціативи міського голови Маріуполя Вадима Бойченка та підтримки держави. У співпраці з Міністерством освіти та науки деякі гуртожитки, які не експлуатуються або не завантажені достатньо студентами місцевих вищих навчальних закладів, передали в оренду Маріупольській міській раді, щоб провести ремонтні роботи, облаштувати і створити там тимчасове житло для маріупольців у різних містах України.

«Нас підтримали партнери — Фонд Ріната Ахметова, гуманітарна місія „Проліска“, Міжнародна організація міграції, які долучилися до цього пілотного проєкту», — каже Надія Останіна, тимчасово виконуюча обов’язки директора закладу.

Починаючи з жовтня, у центрах «ЯМаріуполь» почали приймати заяви від маріупольців, які бажають отримати тимчасове житло і які його нагально потребують. Перші 35 родин були визначені за прозорою системою підрахунку балів, і у цьому місяці вже зможуть заселитися у гуртожиток в Дніпрі. 

«Фонд Ріната Ахметова надав побутову техніку: це холодильники, морозильні камери; кімнату коворкінгу обладнав меблями та ноутбуками; обладнав наш прекрасний хол, є кавомашина, — все для того, щоб людям було зручно тут перебувати. Фонд обладнав і дитячу кімнату. Тут буде проживати більше 50 дітей. Усе було враховано для дітей різного віку, щоб їм було цікаво: і ігрі, і різні ігрові елементи», — розповіла Надія Останіна. 

Загалом у 2023-24 роках в рамках проєкту #яМаріупольЖитло заплановано щонайменше 1220 квартир та кімнат для близько 4000 найнезахищеніших маріупольців. Проєкт реалізується за підтримки Офісу Президента України, Донецької військової адміністрації, Міністерства освіти та науки України, Міністерства молоді та спорту України, міжнародних та українських партнерів, серед яких — Група ДТЕК.