Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Врятувати життя: діти, яких було незаконно вивезено до рф та повернуто в Україну, пройшли майстер-клас із мінної безпеки від Фонду Ріната Ахметова

02.02.2024

Зимова зміна «Блогер Кемпу» від Фонду Ріната Ахметова — унікальна. У ній вперше беруть участь хлопці й дівчата, яких було незаконно вивезено до росії та вдалося повернути додому. Днями учасники зміни долучилися до майстер-класу із мінної безпеки, який провела Ольга Фролова — психологиня, інструкторка з роботи з ризиками мінно-вибухової небезпеки.

«Ця тема дуже актуальна, адже рік війни дорівнює 10 рокам розмінування і розчищення територій. На сьогодні 30% всієї території України вважаються забрудненими вибухонебезпечними речовинами. Дітям потрібно знати елементарні речі, які врятують їхні здоров’я та життя. Якщо вони будуть достатньо усвідомленими, освіченими в цій темі, вони зможуть попередити ці ризики і для себе, і для рідних, і для близьких», — розповіла Ольга.

Програма побудована у форматі інтерактиву. Коли інструкторка працює з дітьми, вона актуалізує знання, які вони вже мають. Важливий напрямок роботи: розвіювання міфів та хибних уявлень щодо взаємодії з цими небезпечними предметами. Цінним є й те, що діти можуть стати «точкою входу» для інформування дорослих, попередивши небезпеку для них.

«Ми говоримо про такі прості правила, як „Не підходь. Не чіпай. Телефонуй“. Це той результат, з яким діти виходять з заняття. Вони його знають, говорять про це між собою, передають рідним і близьким. Плюс роздатковий матеріал: діти повезуть ці буклетики близьким, в школи», — пояснює психологиня.

Презентації, які використовує Ольга у роботі з дітьми, розроблені гуманітарною організацією HALO Trust, яка займається знешкодженням мін та інших вибухових пристроїв по всьому світу. Матеріали адаптовані та побудовані як покрокова інструкція. Вони містять інформацію про ті вибухонебезпечні предмети, які наразі є в Україні. І діти, каже Ольга, підтверджували, що бачили подібне. Тож такий майстер-клас значно підвищить їхню уважність до потенційно небезпечних предметів навколо.

Діти, які пережили травму незаконного вивезення до країни-агресорки, потребують особливо уважного підходу до реабілітації та допомоги. Тому на зимовій зміні «Блогер Кемп» працює посилена команда психологів, а також лікар-остеопат, який займається фізичною реабілітацією.

У рамках проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Мирний відпочинок дітям України» оздоровилися, відпочили та отримали кваліфіковану психологічну допомогу у таборі «Блогер Кемп» майже 4,9 тисячі дітей з усієї України, які постраждали від війни.