Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Врятувати майбутнє Донбасу: річниця проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей»

11.03.2021

У 2014 році в Україну прийшла страшна біда – збройний конфлікт на Донбасі. І вже зовсім скоро стало зрозуміло, що поранені на сході країни хлопчики і дівчатка потребують особливої підтримки. Так з'явився проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей».

Фонд Ріната Ахметова – єдиний в Україні системно й масштабно допомагає дітям Донбасу, які отримали поранення. Розуміючи, що до цієї проблеми потрібен особливий підхід, у березні 2016 року Фонд розпочав проєкт «Реабілітація поранених дітей». Для багатьох із його учасників процес реабілітації після травм затягнеться на все життя, особливо в частині психологічного відновлення. Важливо не переривати цю роботу, тому проєкт допомагає дітям і дорослим упоратися з психологічними труднощами, які виникли внаслідок поранення або важкої психологічної «травми війни». Психологічна травма має відстрочений ефект. Складність полягає в тому, що наслідки обов'язково наступають. І відкладені наслідки, як правило, складніші, ніж та травма, яка була відразу відпрацьована за допомогою психолога. Завдяки проєкту тяжкопоранені діти змогли пройти реабілітацію в кращих санаторіях України, таких, наприклад, як одеський «Куяльник». Тут вони отримували можливість відновитися фізично й психологічно за індивідуально підібраними методиками. Більшості таких дітей була потрібна повторна реабілітація, і Фонд допомагав її пройти. На сьогоднішній день для поранених дітей проведено 129 курсів відновного лікування, ‒ розповіла Ірина Блажан, директор проєктів і програм Фонду.

Одним із учасників проєкту став Кирило Блінов.

– Синові було два рочки всього, коли йому ніжку пошкодило. Був артилерійський обстріл. У сусідній будинок прилетів снаряд ‒ і осколок влучив Кирюші в гомілку, ‒ розповідає Маргарита Федорівна, мама хлопчика.

Два місяці Кирило пролежав у лікарні Свердловська. Рана дуже погано заживала, тому малюкові довелося перенести дві операції. Відновитися після травми допомагає Фонд Ріната Ахметова.

‒ Спасибі велике Рінату Леонідовичу за програму реабілітації. Мій син обожнює футбол, заняття з лікарями допомагають йому позбутися наслідків трагедії і грати в м'яч, ‒ сказала Маргарита Блінова.

Не оминув стороною конфлікт і сім'ю Насті Компанієць із смт Гродівка Донецької області.

‒ Це сталося в лютому 2015 року. Тоді до нас приїхали в гості бабуся з тіткою  і ввечері зібралася вся родина. Раптово почався потужний артобстріл, один зі снарядів влучив прямо в дах нашого будинку. У момент вибуху тітка накрила собою Настю ‒ обидві отримали поранення, ‒ розповіла мама Оксана Володимирівна.

Незважаючи на те що Настя, якій тоді було сім років, майже фізично не постраждала, стрес позначився на здоров'ї дівчинки. Перший час вона навіть не плакала, а кричала. Після двох тижнів у стаціонарі дитину виписали, але подальший стан потребував постійного спостереження у невропатолога.

«Три тижні Настя проведе далеко від місць, які нагадують їй про те, що трапилося. Спасибі, що Рінат Ахметов дарує дітям можливість відновитися душевно і фізично», ‒ додала Оксана Володимирівна.